Na hlavný obsah

WHO: Vakcíny používané v Európe chránia pred všetkými mutáciami koronavírusu

Organizácia ale naďalej vyzýva na opatrnosť.

WHO: Vakcíny používané v Európe chránia pred všetkými mutáciami koronavírusu
Na snímke vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou. Vakcíny (zľava) od AstraZenecy, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderny. Foto: TASR/AP, fotokoláž: RTVS

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa v súčasnosti používajú v Európe, sú podľa všetkého schopné chrániť pred všetkými mutáciami koronavírusu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge. Zdravotnícke orgány požiadal, aby boli aj naďalej ostražité v súvislosti s mutáciou, ktorá sa prvýkrát objavila v Indii. Zdôraznil ale, že očkovanie a preventívne opatrenia zabránia jej šíreniu.

„Všetky varianty koronavírusu, ktoré sa doteraz objavili, reagujú na dostupné, schválené vakcíny,“ uviedol Kluge. V Európe sa v súčasnosti očkuje najmä prípravkami od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Niektoré krajiny používajú tiež ruskú vakcínu Sputnik V či čínske očkovacie preparáty.

Takzvaný indický variant koronavírusu s označením B. 1. 617 sa doteraz objavil v 26 z celkovo 53 krajín, ktoré WHO považuje za európsky región Podľa Klugeho túto novú mutáciu WHO stále ešte skúma, no je zrejmé, že sa dokáže šíriť veľmi rýchlo.

„Ideme správnym smerom, ale musíme si stále dávať pozor. Vo viacerých krajinách existujú miesta zrýchľujúceho sa prenosu, ktoré by sa veľmi skoro mohli premeniť na nebezpečné ohniská nákazy. Pandémia sa ešte neskončila,“ dodal Kluge.

Indický variant koronavírusu na Slovensku potvrdili hygienici Úradu verejného zdravotníctva začiatkom mája. Pozitívne testovaný muž prišiel priamo z Indie a po príchode dodržiaval všetky zásady karantény.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet