Na hlavný obsah

WHO víta rozhodnutie USA podporiť pozastavenie ochrany patentov na korona vakcíny

Výrobcovia v chudobných krajinách by tým získali prístup k technológiám.

WHO víta rozhodnutie USA podporiť pozastavenie ochrany patentov na korona vakcíny
Na snímke prázdne liekovky, ktoré obsahovali vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v stredu (5. 5.) podporili návrh na pozastavenie ochrany patentov na vakcínu proti koronavírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila rozhodnutie USA za “monumentálne”. Výrobcovia v chudobných krajinách by tým získali prístup k technológiám na ich výrobu. Pozastavenie patentov musia podporiť všetci členovia organizácie vrátane Nemecka a Spojeného kráľovstva, ktoré váhajú.

Pandémia koronavírusu vo svete ešte viac prehĺbila rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Tempo vakcinácie v rozvinutých krajinách je 25 ráz vyššie. Rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena podporiť pozastavenie ochrany patentov pre vakcíny má pomôcť práve chudobným krajinám zrýchliť očkovanie.

“Experti odhadujú, že na dosiahnutie globálnej imunity potrebujeme 11 miliárd dávok vakcíny. Momentálne sme schopní vyrobiť tri miliardy. Bez otvorenia prístupu k týmto technológiám pre výrobcov vo svete tieto čísla nikdy nedosiahneme,” vysvetlila profesorka patentového práva Madhavi Sunderová z univerzity v Georgetowne.

Joe Biden svojím rozhodnutím nahneval americké farmaceutické firmy, ktorých hodnota na burze okamžite klesla. Tvrdia, že sprístupnenie patentov nič nevyrieši, lebo proces výroby vakcín je komplikovaný a brzdí ho najmä nedostatok materiálu. Profesorka patentového práva Sapna Kumarová z univerzity v Houstone pre Deutsche Welle uviedla, že “farmaceutické firmy argumentujú tým, že tento krok oslabí motiváciu investovať veľké sumy do vývoja liekov v budúcnosti. Pýtajú sa, kto pri budúcej pandémii vyvinie nové lieky vediac, že sa mu investície nemusia vrátiť. Treba tiež povedať, že do vývoja vakcín proti koronavírusu investovali veľké peniaze aj vlády USA a Nemecka.”

Politológ Lawrence Evans pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko upozornil na to, že na svete krajiny zaočkovali iba 10 percent populácie. “Problémom je, že vírus nerešpektuje hranice, a tak sa nedá poraziť iba v jednej krajine. Ľudia cestujú a šíria vírus, ktorý mutuje a oslabuje účinnosť vakcín. Existuje iba globálne riešenie.”

Rozhodnutie pozastaviť patenty na vakcíny musí na pôde WHO podporiť všetkých jej 166 členov. Stále nie je jasné, čo spraví Spojené kráľovstvo alebo Nemecko. Návrh už podporilo 100 členov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet