Na hlavný obsah

Zadržaný bieloruský novinár je údajne v kritickom stave

Objavilo sa video, v ktorom sa priznáva k organizácii nepokojov.

Zadržaný bieloruský novinár  je údajne v kritickom stave
Na archívnej snímke z 26. marca 2017 bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataseviča v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruský novinár a aktivista Raman Pratasevič je po nedeľňajšom (23. 5.) zadržaní v nemocnici v kritickom stave pre problémy so srdcom. S odvolaním sa na jeho matku to v pondelok (24. 5.) na twitteri uviedol Tadeusz Giczan, šéfredaktor komunikačného kanálu Nexta Live, ktorý funguje v rámci sociálnej sieti Telegram.

Pratasevič sa v pondelok večer objavil na videu, v ktorom sa priznáva k „organizovaniu masových nepokojov“ v Minsku. Videozáznam sa podľa agentúry TASS objavil na bieloruskom televíznom kanáli Belarus 1. „Pokračujem v spolupráci s vyšetrovaním a priznávam sa k organizácii masových nepokojov (po prezidentských voľbách) v Minsku,“ hovorí na videu 26-ročný novinár a aktivista.

Správu poprela hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra, ktorá na sociálnej sieti Telegram napísala, že Pratasevič sa nachádza vo väznici v Minsku. „Internetom sa šíria s odvolaním sa na Pratasevičovu matku informácie, že sa nachádza v jednom zo zdravotníckych zariadení v Minsku. Tieto informácie sa nezakladajú na faktoch,“ vyhlásila hovorkyňa. Správa väzenia podľa hovorkyne od novinára „nedostala žiadne sťažnosti na jeho zdravotný stav“.

Bieloruská opozičná líderka Svjatlana Cichanouská ešte pred vyjadrením ministerstva vnútra podľa agentúry Reuters uviedla, že nie je jasné, kde sa Pratasevič nachádza. „Stále nevieme, kde je, ani v akom je stave,“ povedala dnes Cichanouská s tým, že „existuje vysoká pravdepodobnosť“, že ho bieloruské bezpečnostné zložky „práve v tejto chvíli mučia“.

Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdili. EÚ navyše pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet