Na hlavný obsah

Zámer uvoľnenia patentov na vakcíny proti covidu podporil aj pápež František

Medzi lídrami EÚ je názor nejednotný.

Zámer uvoľnenia patentov na vakcíny proti covidu podporil aj pápež František
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František podporil uvoľnenie patentov na vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus. Každý musí mať zaručený prístup k očkovacej látke, čo si vyžaduje dočasné pozastavenie práva duševného vlastníctva. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi to povedal vo videoposolstve.

„Spoločnosť potrebuje „liečbu od koreňov“, ktorá vylieči príčinu zla, nielen príznaky,“ uviedol František. K chorým koreňom podľa neho patrí „vírus individualizmu“, pre ktorý sú ľudia ľahostajní k utrpeniu druhých. „Variantom tohto vírusu je nacionalizmus, ktorý bráni napríklad internacionalizmu vakcín. Ďalšou možnosťou je, ak budeme zákony trhu alebo duševného vlastníctva nadradovať zákonom lásky a zdravia ľudstva,“ vyhlásil pápež.

Hlava katolíckej cirkvi sa pritom vyslovila za „inkluzívny, spravodlivejší a udržateľnejší ekonomický model“. „Pandémia nás všetkých uvrhla do krízy, ale nemali by sme zabudnúť, že z krízy nevyjdeme rovnakí ako predtým. Buď vyjdeme lepšie, alebo horšie,“ povedal pontifex.

Nejednotné stanovisko

Pozastaviť platnosť patentov na vakcíny proti covidu-19 chce viac ako stovka členských krajín Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Tento krok by umožnil chudobnejším krajinám, aby si vakcíny vyrábali pre vlastnú potrebu. Vakcíny sa zatiaľ dodávajú prevažne do bohatých štátov, ktoré ich vyvinuli.

Medzi vedúcimi predstaviteľmi členských krajín Európskej únie nie je stanovisko jednotné. Predseda Európskej rady Charles Michel však po rokovaní s prezidentmi a premiérmi v sobotu (8. 5.) vyhlásil, že EÚ nepovažuje uvoľnenie patentov za potrebné rýchle riešenie nedostatku vakcín v menej ekonomicky vyspelých krajinách sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet