Na hlavný obsah

Zaočkovali 60 % populácie, na Seychelách však pribúdajú prípady nákazy

Deje sa tak aj medzi plne zaočkovanými.

Zaočkovali 60 % populácie, na Seychelách však pribúdajú prípady nákazy
Na snímke pohľad na jeden zo seychelských ostrovov (Severný ostrov) v Indickom oceáne. Foto: TASR/AP

Hoci na Seychelách dostalo obe dávky vakcíny proti COVID-19 už vyše 60 % obyvateľov, tamojšie úrady sú nútené zaviesť nové protiepidemické opatrenia, pretože prípadov nákazy na súostroví pribúda. Štát v západnom Indickom oceáne s necelými 100 000 obyvateľmi teraz eviduje približne 1 000 aktívnych prípadov, z ktorých asi tretina pripadá na plne zaočkované osoby. Väčšina zaočkovaných dostala vakcínu od čínskej firmy Sinopharm, informovala v stredu (5. 5.) stanica BBC.

Ďalšie dve tretiny z aktuálne chorých buď už dostali prvú dávku vakcíny, alebo sa ešte nenechali očkovať. Vyše štyri pätiny aktívnych prípadov pripadajú na miestnych obyvateľov, zvyšok chorých tvoria cudzinci. V krajine zatvorili školy a začal platiť zákaz športových aktivít. Bary, reštaurácie a obchody musia zatvárať skôr ako zvyčajne.

„Napriek všetkej našej mimoriadnej snahe je situácia s covidom-19 v súčasnosti v krajine kritická. Minulý týždeň nahlasovali denne veľa prípadov,“ uviedla seychelská ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová.

Seychely, ktorých hospodárstvo závisí od turizmu, začali očkovať v januári čínskou vakcínou od Sinopharmu z dodávok darovaných Spojenými arabskými emirátmi. V apríli agentúra Bloomberg informovala, že 60 % zaočkovaných si nechalo aplikovať túto vakcínu, 40 % potom preparát, ktorý s licenciou od AstraZenecy vyrobili v Indii.

Testy vykonané v Číne ocenili účinnosť vakcíny od Sinopharmu na 79 %, v Spojených arabských emirátoch na 86 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet