Na hlavný obsah

Zaočkovaní budú mať od pondelka výnimku z karantény

Slovensko prechádza do ružovej fázy.

Zaočkovaní budú mať od pondelka výnimku z karantény
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR

Od pondelka 10. mája nebudú musieť úzke kontakty pozitívne testovaných osôb ísť do izolácie, ak sú bez príznakov ochorenia a sú zaočkovaní. Oznámil to v piatok (7. 5.) hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Do karantény nebudú musieť ísť tí, ktorí sú 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) či štyri týždne po vakcinácii prvou dávkou vektorovej látky (AstraZeneca). Rovnako nebudú musieť absolvovať karanténu, ak prekonali COVID-19 a sú zaočkovaní ľubovoľným druhom vakcíny do 180 dní od prekonania ochorenia.

Ďalšie uvoľnenia pre kultúru

Slovensko bude od pondelka v celonárodnom limite v rámci covidového automatu v ružovej fáze. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť od 21.00 h do 1.00 h v červených (II. stupeň varovania) a ružových (I. stupeň varovania) okresoch. V bordových okresoch (III. stupeň varovania, od pondelka len Myjava a Považská Bystrica, pozn.) naďalej platí zákaz vychádzania od 5.00 h. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) spolu s Mikasom pripustili, že toto opatrenie by sa mohlo budúci týždeň meniť, rozhodovať o tom bude vláda.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR umožní usporiadanie kultúrnych podujatí s kapacitou maximálne 50 % (pre sediace obecenstvo). Kiná ostávajú zatvorené, povolené budú divadlá, exteriérové filmové a audiovizuálne predstavenia, koncerty, tanečné produkcie, festivaly aj výstavy.

Naďalej sa nemôžu organizovať podujatia zamerané na školopovinné deti a školské skupiny, stále sa nepovoľuje fyzická interakcia s publikom.

Čo sa týka svadieb, počet ľudí na nich sa nemení (šesť ľudí na obrade, hostiny nie sú povolené).

Tréningy aj lanovky

Na umelých kúpaliskách v ružových a červených okresoch budú povolené tréningy športových klubov s obmedzenou kapacitou.

Mení sa aj fungovanie prevádzok kabínových lanoviek. Tie v prvom stupni varovania budú kapacitne už bez obmedzení. V druhom stupni budú k dispozícii pre jednu osobu alebo viacero osôb zo spoločnej domácnosti. V treťom stupni varovania naďalej nebude povolená prevádzka kabínových lanoviek.

Hlavný hygienik tiež pripomenul, že od 9. mája sa rušia vyhradené nákupné hodiny pre seniorov (dosiaľ počas pracovných dní od 9.00 h do 11.00 h).

Mikas povedal, že budúci týždeň by mohla vláda prijať nový covidový automat vrátane školského a športového semafora. Tým by prišlo k novému nastaveniu a uvoľňovaniu opatrení. Neočakáva však priveľké zmeny.

„Súčasné nastavený nový covidový automat, ktorý bol prediskutovaný s odborníkmi aj jednotlivými ministerstvami, je dobre nastavený. Nepredpokladám, že v zásadnej veci by sa mal meniť,“ uviedol Mikas s tým, že ak vláda v stredu (12. 5.) odsúhlasí zmeny v covidovom automate, odzrkadlia sa v piatkovej (14. 5.) vyhláške ÚVZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko