Na hlavný obsah

Zaočkovaní by pre seba privítali miernejšie opatrenia, ukazuje prieskum

Mohli by prispieť k vyššej ochote ľudí nechať sa zaočkovať.

Zaočkovaní by pre seba privítali miernejšie opatrenia, ukazuje prieskum
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Viac ako tri štvrtiny respondentov by privítali, ak by pre nich existovali miernejšie opatrenia v porovnaní s tými, ktorí sa očkovať nedajú. Vychádza to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied (SAV), MNFORCE a Seesame. Deviata vlna tohto výskumu sa uskutočnila od 14. mája do 20. mája.

S miernejšími epidemickými opatreniami pre zaočkovaných súhlasí 46 %, proti je 35 % a vyjadriť sa nevedelo 18 % opýtaných. Spomedzi už zaočkovaných účastníkov výskumu súhlasí s platnosťou miernejších opatrení až takmer 79 % a z tých, ktorí sa plánujú dať zaočkovať, 70 %.

Necelých 58 percent opýtaných, ktorí sa plánujú dať zaočkovať, sa už aj zaregistrovalo do tzv. čakárne. Respondenti, ktorí sa do čakárne ešte nezaregistrovali, ale plánujú sa dať zaočkovať, uvádzali ako najčastejší dôvod nemožnosť vybrať si vakcínu, odpovedala tak štvrtina z nich.

Ochota zaočkovať sa stagnuje

Prieskum tiež ukázal, že ochota dať sa zaočkovať stagnuje. V porovnaní s marcom je na približne rovnakej úrovni. Takmer polovica respondentov sa už dala alebo je ochotná dať sa zaočkovať.

„Napriek narastajúcemu počtu zaočkovaných a dostupnosti širšieho spektra vakcín, ochota dať sa zaočkovať stagnuje. Zdá sa, že proti ďalšiemu rastu ochoty je predovšetkým zlepšujúca sa epidemická situácia, a s tým súvisiaci výrazný pokles obáv z ochorenia,“ uviedol Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

V tejto súvislosti je podľa neho zaujímavým zistením, že výrazná väčšina už zaočkovaných respondentov, alebo tých, ktorí sa plánujú zaočkovať, by súhlasila so zavedením miernejších epidemických opatrení pre zaočkovaných v porovnaní s nezaočkovanými. „Dá sa pritom predpokladať, že takáto selektívna platnosť miernejších epidemických opatrení by tiež mohla prispieť k vyššej ochote dať sa zaočkovať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko