Na hlavný obsah

Západné krajiny začali so sťahovaním svojich vojakov z Afganistanu

V hlavnom meste posilnili bezpečnostné opatrenia.

Západné krajiny začali so sťahovaním svojich vojakov z Afganistanu
Na archívnej snímke britský vojak NATO v rámci operácie Resolute Support v Afganistane prichádza na miesto útoku v Kábule 25. marca 2020. Foto: TASR/AP

Vojaci USA, NATO a ďalších spojeneckých krajín v sobotu (1. 5.) oficiálne začali so svojím sťahovaním z Afganistanu, ktoré v apríli ohlásil americký prezident Joe Biden. V Kábule podľa agentúry Reuters panovali posilnené bezpečnostné opatrenia pre obavy z reakcie Talibanu na pretrvávajúcu prítomnosť zahraničných síl. Hovorca islamistického hnutia odkázal, že jeho bojovníci môžu prijať „protiopatrenia“, ak to uznajú za vhodné.

Dátum oficiálneho začiatku definitívneho odchodu medzinárodných vojsk je skôr symbolický, píše agentúra AFP. Americkí činitelia v Afganistane totiž priznávajú, že v skutočnosti sa už proces sťahovania posledných asi 3 000 vojakov USA uskutočňuje. Hotový má byť do konca leta, najneskôr do 11. septembra, teda do 20. výročia teroristických útokov v New Yorku a Washingtone, ktoré boli dôvodom následnej americkej invázie do stredoázijskej krajiny.

Pôvodne sa mal v tento deň odsun vojakov USA skončiť, nie začať

Podľa dohody medzi Washingtonom a Talibanom z vlaňajšieho februára mali všetky zahraničné jednotky Afganistan opustiť už k prvému máju. Americký prezident Biden ale minulý mesiac oznámil, že termín odchodu amerických síl, dojednaný za jeho predchodcu Donalda Trumpa, sa odsúva až na 11. september. V koordinácii s USA postupuje Severoatlantická aliancia, ktorej afganská misia sa začala rovnako ako tá americká 7. októbra 2001. Vojaci krajín NATO a niekoľkých ďalších spojencov mimo štruktúry aliancie aj tak nemali bez americkej logistickej a ďalšej podpory možnosť v krajine ďalej zostávať.

Pre pokračujúcu prítomnosť cudzích vojakov po pôvodne dohodnutom dátume stiahnutia panujú v Afganistane obavy z násilnej reakcie Talibanu. V uliciach Kábulu v sobotu podľa Reuters hliadkovalo viac vojakov a objavili sa kontrolné stanovištia. Podľa nemenovaného bezpečnostného činiteľa platí v afganskej metropole stav „vysokej ostražitosti“, zatiaľ čo opatrenia sú sprísňované aj v ďalších mestách. Washington varoval, že ak islamisti zaútočia na sťahujúce sa jednotky, nasledovala by odpoveď za využitia „všetkých nástrojov, ktoré máme k dispozícii“.

V pôvodnej dohode vyrokovanej minulou americkou administratívou sa Taliban zaväzoval k tomu, že sa zdrží útokov na zahraničné základne a jednotky. Zatiaľ útoky na zahraničné jednotky hlásené nie sú, v posledných týždňoch Afganistan zažíva eskaláciu násilia voči miestnym obyvateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet