Na hlavný obsah

Zástupcovia kultúry žiadajú Milanovú a Hegera o stretnutie: Už nemáme čo stratiť

Vážnosť situácie si uvedomujeme, tvrdí úrad vlády.

Zástupcovia kultúry žiadajú Milanovú a Hegera o stretnutie: Už nemáme čo stratiť
Na ilustračnej snímke diváci prichádzajú na predstavenie do novej budovy SND v Bratislave. Foto: TASR

Zástupcovia kultúrno-kreatívneho priemyslu odmietajú byť rukojemníkmi osobných sporov členov vlády. Takýto odkaz predstavitelia nezávislej kultúry adresovali  v otvorenom liste rezortnej ministerke Natálii Milanovej a premiérovi Eduardovi Hegerovi (obaja OĽANO), ktorých požiadali o stretnutie. Reagovali tak na medializované spory medzi ministrami financií a hospodárstva, ktoré nepomáhajú riešiť ich zložitú situáciu. 

Spor ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) spôsobuje nové rany kultúrno-kreatívnemu priemyslu. Signatári listu upozorňujú, že sú zastavené dotácie na nájomné a neukončená schéma preplácania nákladov pre právnické osoby z kultúry.

Z toho, že peniaze pre ľudí z kultúry viaznu, Sulík viní ministra financií. „Všetky žiadosti sú vybavené, zmluvy sú podpísané a doručené. Jediné, čo nie je doručené, sú peniaze, bohužiaľ, už tri týždne to stojí na ministerstve financií,“ uviedol predseda SaS.

Dva problémy

Matovič však tvrdí, že rezort hospodárstva vysvetlenie k tejto veci dostal hneď. „Bolo ministerstvu hospodárstva oznámené, že potrebujeme navýšiť rozpočet, lebo jednoducho peniaze sa minuli. S touto položkou, presne tých šesť miliónov na kultúru, oni vidia, že sú v tom materiáli, kultúra s nájmami, dokopy, myslím, je to 26 miliónov,“ tvrdí líder OĽANO.

Dva protichodné výroky dvoch predstaviteľov vlády a s otázkou: Komu veriť? Takto to vníma Lumír Mati z Hudobnej únie Slovenska. „V každom prípade sú tu dva problémy. Prvým je uvoľnenie financií pre už rozbehnuté schémy, kde jeden i druhý aktér sporu tvrdia, že sú k dispozícii a napriek tomu k dispozícii nie sú, ľudia stále čakajú na schválené dotácie,“ povedal Mati pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Zároveň upozorňuje, že uvoľnenie peňazí pre kultúrno-kreatívny priemysel neznamená, že situácia je vyriešená – a to je ďalší problém. Aktivity sa nedajú len tak naštartovať a kultúrne priestory sú na pokraji krachu.

Stretnutie bude v najbližších dňoch

Ak sa pre ne skončí dotácia na nájomné, signatári varujú, že mnohé skončia nadobro. Vyhlasujú, že už nemajú čo stratiť a sú ochotní ísť aj cestou občianskej neposlušnosti. Pred týmto krokom však chcú ponúknuť riešenie, aby všetky budúce schémy a podporné mechanizmy prešli pod gesciu rezortu kultúry.

Preto sa chcú stretnúť s ministerkou Milanovou a premiérom Hegerom. Výzvu ministerstvo akceptuje. „Pani ministerka už iniciovala stretnutie s pánom premiérom a budú naň prizvaní aj zástupcovia kultúrno-kreatívneho priemyslu,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová s tým, že stretnúť by sa mali v najbližších dňoch.

Stretnutie so zástupcami kultúrno-kreatívneho priemyslu potvrdil pre RTVS aj premiér Heger. Úrad vlády dodáva, že si uvedomuje vážnosť vzniknutej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko