Na hlavný obsah

Záujem o vstup do ozbrojených síl je najväčší za desať rokov

Minister obrany v tom vidí vplyv nasadenia vojsk počas pandémie.

Záujem o vstup do ozbrojených síl je najväčší za desať rokov
Na snímke testovanie v obci Raslavice v okrese Bardejov, kde asistovali aj vojaci z Michaloviec. Foto: TASR

Ozbrojené sily SR hlásia najväčšie množstvo záujemcov na obsadenie funkcií v hodnosti vojak 2. stupňa. Žiadostí prišlo už počas prvých mesiacov tohto roka 2 613, čo je viac ako všetky celoročné priemery od roku 2011, informoval v stredu (19. 5.) rezort obrany.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je presvedčený, že tento záujem súvisí s nasadením profesionálnych v posledných mesiacoch. „Najmä pandémia totiž priblížila profesionálov v uniforme verejnosti, keď boli dlhé mesiace dôležitou oporou krízového manažmentu krajiny,“ ocenil ich prácu. Zároveň vyzdvihol, že rastúci trend nie je výsledkom nákladných kampaní na podporu regrutácie, ako tomu bolo v minulosti, ale naopak, reálnej skúsenosti občanov s povolaním profesionálneho vojaka.

Veľké množstvo záujemcov o štúdium zaznamenala aj Akadémia ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika. Na akadémii evidujú už 854 žiadostí, z tohto dôvodu navýšili počet kadetov na 195

„Zvyšujúci trend záujmu pre nás znamená nielen skvelú spätnú väzbu v rámci starostlivosti o rozvoj ozbrojených síl, ale tiež naozaj široké možnosti výberu pri doplňovaní personálu,“ dodal Naď a upozornil, že tento proces je podmienený aj finančnými zdrojmi.

Personálny úrad Ozbrojených síl SR zhodnotil, že v zbore mužstva chýbajú najviac vodiči s vodičským oprávnením „C“ a „E“, v hodnostnom zbore dôstojníkov sú to najmä špecialisti na informačné a telekomunikačné technológie, špecialisti v elektorodbornostiach, ale aj lekári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko