Na hlavný obsah

Žiadna izolácia. Podmienky pre Slovákov cestujúcich do Česka sa zmiernili

Stále musia mať negatívny test.

Od pondelka (10. 5.) už Slovensko nepatrí z pohľadu Českej republiky medzi vysokorizikové krajiny. Na českej „cestovateľskej mape“ je SR po novom v oranžovej farbe. „To znamená, že z okolitých štátov nás Česi ako jediných zaradili medzi krajiny so stredným rizikom nákazy,“ pripomenul na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Pre Slovákov teda platí, že môžu prekročiť hranice s ČR s antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín. Po príchode do ČR sa nevyžaduje domáca izolácia. Počas 14 dní od príchodu do susednej krajiny je však všade okrem domova potrebné všade nosiť respirátor – aj v exteriéri.

Povinnosť negatívneho testu platí pre všetkých okrem občanov ČR, ich rodinných príslušníkov, občanov EÚ s vydaným certifikátom o prechodnom pobyte v Česku a cudzincov s povolením na trvalý pobyt v ČR, ktorí sa vracajú do krajiny individuálnou dopravou (nie verejnou). V prípade ich vstupu z oranžovej krajiny (aj zo Slovenska) individuálnou dopravou je možné namiesto vykonania antigénového alebo PCR testu pred vstupom do ČR tieto testy vykonať na vlastné náklady aj v Česku, a to do piatich dní po vstupe na územie krajiny.

Naďalej je tiež potrebné vyplniť príjazdový formulár a poslať ho príslušnej krajskej hygienickej stanici, následne predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej alebo pobytovej kontrole.

Osoby, ktoré zaočkovali na území Českej republiky a vystavilo im certifikát Ministerstvo zdravotníctva ČR, môžu po uplynutí 14 dní od úplného ukončenia očkovania cestovať z oranžových (vrátane Slovenska) a červených krajín EÚ bez nutnosti testovania a bez obmedzenia voľného pohybu na území Česka, pripomenulo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko