Na hlavný obsah

Získa štát podiel v košických oceliarňach? Všetky možnosti sú otvorené, vyhlásil Klimek

Podľa analytika je košická fabrika značne zisková.

Získa štát podiel v košických oceliarňach? Všetky možnosti sú otvorené, vyhlásil Klimek
Na snímke administratívna budova U. S. Steel Košice v Košiciach. Foto: TASR

Kapitálový vstup štátu do oceliarní U. S. Steel Košice by mohol byť jedným z riešení, ako udržať amerického investora na Slovensku. Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek túto možnosť v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko nevylúčil. „Z našich bilaterálnych rokovaní v Pittsburghu vyplýva, že všetky možnosti rokovaní o budúcnosti fabriky v U. S. Steel sú otvorené,“ povedal Klimek s tým, že je predčasné hovoriť o tom, aký scenár to bude.

Fabrika je podľa neho zásadným pilierom zamestnanosti, ako aj ekonomickým pilierom fungovania východného Slovenska ako takého. „Prínos košických oceliarní je rádovo v oblasti desatín až prekračujúce percento HDP, bavíme sa o stovkách miliónov eur, ktoré štát získava vo forme daní a odvodov,“ priblížil s tým, že z toho dôvodu je v záujme Slovenska mať v oceliarňach jasného partnera.

Analytik Karel Hirman upozornil, že oceľ je považovaná za jeden zo strategických materiálov, na ktorých závislosť už Európska únia niekoľkokrát doplatila. Naposledy spôsobil automobilovému priemyslu v EÚ problém s dodávkami čipov. „Výroba ocele nielen pre Slovensko, ale aj v kontexte celej EÚ musí byť zachovaná,“ povedal Hirman. Dodal, že oceliarenstvo v EÚ je systémovým problémom, ktorý nie je spôsobený výlučne oceliarňami. V súvislosti so záväzkami o znižovaní emisií CO2 v krajinách EÚ zároveň dodal, že U. S. Steel sa bude musieť prispôsobiť. „Ak oceliarne majú vstúpiť do 21. storočia a udržať si miesto na trhu, budú musieť tieto zmeny podstúpiť,“ zhodnotil.

Analytik: Košická fabrika nie je príťažou, práve naopak

Podľa Klimeka je prirodzené, že sa oceliarne v prípade investície obracajú aj na štát. „Investícia prospeje životnému prostrediu, ľuďom a environmentálnym cieľom, ale keďže negeneruje zvýšenú pridanú hodnotu v ekonomike a financiách, ale skôr v ekológii, je logické, že sa koncern pozerá na to, či je štát ochotný sa podieľať na skôr ekologickej ako ekonomickej investícii,“ skonštatoval štátny tajomník.

Hirman poukázal na to, že fabrika je pre skupinu U. S. Steel značne zisková a v čase, keď bola jej materská fabrika v červených čísla, slovenská fabrika pre ňu bola výraznou pomocou. „Košická fabrika nie je príťažou, práve naopak,“ podčiarkol analytik. Žiadosť investora o pomoc od štátu napriek tomu nepovažuje za nič netradičné. „Hociktorý investor by v prvom rade požadoval pomoc štátu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika