Na hlavný obsah

Zľahčoval covid a čelí kritike. Brazílsky prezident Bolsonaro by už voľby nevyhral

Jeho hlavný konkurent bol pri posledných voľbách uväznený.

Zľahčoval covid a čelí kritike. Brazílsky prezident Bolsonaro by už voľby nevyhral
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Ak by sa v Brazílii konali prezidentské voľby práve teraz, bývalý ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva by v nich hladko porazil súčasného krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara.

Vyplýva to z prieskumu voličských preferencií spoločnosti Datafolha, o ktorom informovala agentúra Reuters. Prezidentské voľby sa v Brazílii budú konať na budúci rok, tých posledných sa Lula nemohol zúčastniť, pretože bol vo väzení.

Podľa prieskumu by v rozhodujúcom druhom kole získal Lula 55 percent hlasov, Bolsonara by volilo 32 percent ľudí. V prvom kole by mal Lula 41 percent, Bolsonaro 23 percent a žiadny z ďalších kandidátov by nezískal viac ako sedem percent hlasov, ukázal prieskum.

Exprezident Lula vyhral na konci apríla právnu bitku, keď najvyšší súd rozhodol, že sudca Sergio Moro, ktorý ho poslal pred niekoľkými rokmi za korupciu do väzenia, bol predpojatý. Ten obvinenia z predpojatosti odmieta. Lula, ktorý stál na čele Brazílie v rokoch 2003 až 2010, strávil vo väzení rok a pol a práve kvôli verdiktu, ktorý nad ním vyniesol Moro, sa nemohol zúčastniť predchádzajúcich prezidentských volieb, ktoré vyhral terajší prezident Bolsonaro. Lula prepustili v novembri 2019 vďaka verdiktu najvyššieho súdu, podľa ktorého nesmie na výkon trestu nastúpiť odsúdený, ktorý ešte nevyčerpal všetky možnosti odvolania.

Na snímke brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.
Na snímke brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Exprezident Lula obvinenia z korupcie vždy odmietal a označoval ich za politicky motivované. Podľa Reuters sa všeobecne očakáva, že sa Lula na budúci rok volieb zúčastní, ten to však doteraz oficiálne nepotvrdil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet