Na hlavný obsah

Zmeny zákonov a boj proti dosahom pandémie. Kráľovná Alžbeta II. predstavila priority britskej vlády

Na stole bude aj reforma vzdelávania.

Zmeny zákonov a boj proti dosahom pandémie. Kráľovná Alžbeta II. predstavila priority britskej vlády
Prejav kráľovnej Alžbety II. Foto: SITA/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. začala v utorok (11. 5.) svojím tradičným prejavom nové zasadacie obdobie parlamentu a predstavila priority vlády na ďalší rok. Premiér Boris Johnson a jeho kabinet sa chcú zamerať najmä na oživenie ekonomiky po prepade spôsobenom pandémiou covidu-19 a chcú presadiť napríklad reformu celoživotného vzdelávania, nový zákon o polícii či zmeny v pravidlách pre udeľovanie azylu. Celkovo plánuje kabinet predložiť zákonodarcom zhruba 25 návrhov zákonov.

Pre deväťdesiatpäťročnú panovníčku bolo slávnostné zasadnutie v Snemovni lordov prvým veľkým verejným vystúpením od smrti jej manžela, princa Philipa. Vojvoda z Edinburghu zomrel 9. apríla.

Pre koronavírus sa tentoraz odohral ceremoniál s menšou pompéznosťou ako v predchádzajúcich rokoch. S ohľadom na protiepidemické opatrenia sa na prejave v sále zúčastnilo len niekoľko desiatok ľudí, hoci predtým bývalo pozvaných viac ako 600. Všetci museli dodržiavať rozostupy, predložiť negatívny test na koronavírus a mať na tvári rúška. Zmenili sa aj niektoré pravidlá protokolu – kráľovná napríklad do Westminsterského paláca nedorazila kočiarom, ale autom.

Na snímke vpredu britský premiér Boris Johnson prichádza na prejav kráľovej Alžbety II.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Vedľa kráľovnej v sále sedel následník trónu – princ Charles, a jeho manželka, vojvodkyňa Camilla. Princ sprevádzal svoju matku aj v predchádzajúcich rokoch, keď sa pre brexit odsúvalo začatie činnosti parlamentu na iný ako tradične jarný termín. Prejav si osobne vypočul premiér Johnson, líder opozície Keir Starmer a vysokí predstavitelia oboch komôr parlamentu. Na galérii smelo sedieť po 17 zástupcoch Dolnej snemovne a Snemovne lordov.

„Prioritou mojej vlády je zabezpečiť zotavenie krajiny z pandémie. Aby sme to dosiahli, vláda má lepšie príležitosti na podporu zamestnanosti, podnikania a hospodárskeho rastu vo všetkých častiach Spojeného kráľovstva a bude riešiť dôsledky pandémie na sociálne služby,“ uviedla kráľovná v prejave, ktorý pre ňu pripravili členovia kabinetu.

Kráľovná Alžbeta II.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Britská vláda už pred prejavom zdôraznila, že sa tento rok chce zamerať na normy, ktoré prinesú zmeny potrebné po drvivých dosahoch pandémie. Jednou z nich má byť nový systém rekvalifikácií a vzdelávania dospelých. Ľudia budú môcť bez ohľadu na vek počas celého života žiadať o študentské pôžičky v prípade, že sa rozhodnú študovať alebo absolvovať odbornú prípravu. Kabinet plánuje aj zastropovanie cien pobytových sociálnych služieb alebo zmenu pravidiel pri voľbách, kde sa pravdepodobne budú musieť voliči nanovo identifikovať preukazom s fotografiou. Chce tiež zakázať takzvanú konverznú terapiu, teda snahu o zmenu homosexuálnej orientácie.

„Tieto nové zákony sú raketovým palivom, ktoré potrebujeme, aby sme mohli túto krajinu pozdvihnúť a zabezpečiť pre všetkých rovnaké príležitosti,“ uviedol už pred prejavom Johnson. „Kríza nijako nezmenila chuť vlády dosiahnuť zmenu. Dostali sme historickú príležitosť zmeniť veci k lepšiemu,“ povedal premiér v parlamente v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet