Na hlavný obsah

Zmluva na 1,8 miliardy dávok vakcín od Pfizeru pre EÚ je definitívne podpísaná

Dodávka vakcín je zazmluvnená do roku 2023.

Zmluva na 1,8 miliardy dávok vakcín od Pfizeru pre EÚ je definitívne podpísaná
Na snímke zdravotník pripravuje vakcínu počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Foto: TASR

Európska komisia vo štvrtok (20. 5.) podpísala doteraz najväčší kontrakt na dodávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 s konzorciom firiem Pfizer/BioNTech. V poradí tretia zmluva s týmito spoločnosťami má krajinám Európskej únie do roku 2023 zabezpečiť až 1,8 miliárd dávok vakcíny. Komisia to oznámila v tlačovej správe.

EÚ má zatiaľ od konzorcia Pfizer/BioNtech objednaných 600 miliónov dávok, celkovo 250 miliónov dodajú v druhom kvartáli. Aj vzhľadom na problémy sprevádzajúce dodávky vakcín, najmä od firmy AstraZeneca, plánuje Komisia v budúcnosti vsadiť predovšetkým na výrobcov takzvaných mRNA vakcín. Ďalším takýmto výrobcom je aj americká spoločnosť Moderna.

„S naším podpisom teraz vstúpila zmluva s BioNTech/Pfizer do platnosti, čo je dobrá správa pre náš dlhodobý boj s cieľom ochrániť občanov Európy pred vírusom a jeho variantmi,“ uviedla šéfka Komisie Ursula von der Leyenová.

Nová zmluva zabezpečuje členským štátom dodávku 900 miliónov vakcín s možnosťou dokúpiť rovnaké množstvo v prípade potreby. Štáty by ich od konca tohto roka do roku 2023 mali využívať najmä na preočkovanie svojich obyvateľov, prípadne ich môžu poskytnúť krajinám, ktoré majú nedostatok vakcín.

Podľa von der Leyenovej sa Komisia chystá podpísať aj ďalšie dlhodobejšie zmluvy. Bruselská administratíva už skôr uviedla, že nemá záujem o vektorové vakcíny, ktorých výrobcom sú firmy AstraZeneca a Johnson & Johnson. Európska lieková agentúra (EMA) dlhodobo skúma zriedkavé nežiaduce účinky oboch preparátov, pre ktoré štáty dočasne obmedzovali alebo zastavovali ich používanie. Na prvýkrát menovanú spoločnosť navyše Komisia podala žalobu, pretože dodala a plánuje v stanovených termínoch dodávať výrazne menej vakcín, ako sa zaviazala v zmluve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet