Na hlavný obsah

ZMOS žiada stiahnutie novely školského zákona, vidí v nej zásadné nedostatky

K novele združenie uplatnilo sedem zásadných pripomienok.

ZMOS žiada stiahnutie novely školského zákona, vidí v nej zásadné nedostatky
Na ilustračnej snímke päťročná Niki s ochranným rúškom prichádza spolu s ostatnými deťmi do škôlky v Aténach 11. januára 2021. Foto: TASR/AP

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada stiahnutie poslaneckého návrhu novely školského zákona a jeho nahradenie vládnym návrhom. K aktuálnemu návrhu uplatnilo sedem zásadných pripomienok a vidí v ňom kľúčové nedostatky. V pondelok (31. 5.) o tom informoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Lepším riešením by bol vládny návrh po odbornej diskusii

Novela, ktorú navrhuje skupina poslancov okolo Richarda Vašečku (OĽANO), podľa združenia zavádza nesystémové prvky a hrubo zasahuje do samosprávnych kompetencií miestnej územnej samosprávy.

Expert ZMOS-u na školstvo Zdenko Krajčír navrhuje systém povinného predškolského vzdelávania riešiť komplexne, po absolvovaní odbornej diskusie a vládnym návrhom zákona „ktorý bude tak závažnú systémovú zmenu v systéme výchovy a vzdelávania riešiť v súlade s kompetenciami a možnosťami štátu a v súlade s kompetenciami a možnosťami samosprávy“.

Samosprávy dostanú nové úlohy, nie však peniaze na ich plnenie

V predloženom zákone podľa združenia chýba dopracovaná doložka vplyvov a dosahov na rozpočty miest a obcí. Samospráva dostáva nové úlohy, ale bez toho, aby na ich riešenie dostala financie.

„Predkladatelia v doložke vplyvov tvrdia, že novela nemá vplyv na verejné rozpočty, teda predpokladajú, že nové úlohy bude samospráva plniť bez nároku na finančné prostriedky,“ podotkol Krajčír.

Povinnú škôlku pre päťročných treba zákonne upraviť

Združenie zároveň žiada upraviť legislatívu tak, aby bolo predškolské vzdelávanie, podobne ako povinná školská dochádzka, zaradené do systému preneseného výkonu štátnej správy v školstve.

Zavedenie povinnej škôlky pre všetky deti vo veku päť rokov totiž napĺňa všetky znaky posunutia začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, tvrdí združenie a dodáva, že „jednoznačne je to teda úloha štátu, ktorú štát prenáša na samosprávu a mal by náklady spojené s touto úlohou samospráve hradiť“.

Upozorňuje na aktuálne legislatívne riešenie, podľa ktorého je zriaďovanie a zrušovanie materských škôl stále samosprávna kompetencia miest a obcí. Štát do tejto kompetencie nezasahuje objednávkou služby, ale príkazom zabezpečiť plnenie povinného predškolského vzdelávania z vlastných príjmov samosprávy.

„V návrhu zákona sa dokonca navrhuje, že štát prostredníctvom orgánov miestnej štátnej správy v školstve bude mať kompetenciu určovať materskú školu, ktorá bude musieť prijať dieťa na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania bez ohľadu, či dieťa má trvalý pobyt v obci, ktorá si materskú školu zriadila, alebo nie! A to je jednoducho neprípustné,“ zdôrazňuje Krajčír.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko