Na hlavný obsah

Zvyšovanie DPH cez SaS neprejde, na koaličnej rade ho bude vetovať

Pre stranu je zvyšovanie DPH neprijateľné.

Zvyšovanie DPH cez SaS neprejde, na koaličnej rade ho bude vetovať
Na snímke poslanecký klub SaS, v popredí predseda strany Richard Sulík. Foto: SITA

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyhlásila, že na koaličnej rade využije svoje právo veta v prípade akejkoľvek snahy zvýšiť daň z pridanej hodnoty (DPH). Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.

Predseda koaličnej strany, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík vyhlásil, že zvýšenie DPH je pre SaS „absolútne neprijateľné“. Ak by na koaličnej rade padol akýkoľvek návrh na zvyšovanie, strana ho bude vetovať. „Ak má dobre fungovať naša koalícia, musia sa rešpektovať aj pravidlá,“ dodal.

Sulík považuje podporu rodín za správnu vec a za dôležité považuje aj urobiť poctivú daňovo-odvodovú reformu. „Určite sa však nemôže ísť cestou zvyšovania DPH a populisticky prichádzať s nápadmi, ktoré nemajú oporu ani medzi koaličnými partnermi,“ uzavrel Sulík.

V podobnom duchu sa podľa agentúry TASR v nedeľu (2. 5.) vyjadrila aj predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Agentúra dodáva, že vicepremiérka zároveň podotkla, že takýto návrh na koaličnú zatiaľ neprišiel, koalícia sa však už zaoberala návrhom na zvýšenie rodinných prídavkov.

„Návrh na zvýšenie DPH na 25 percent nepodporíme. Myslíme si ale, že rodičia detí si zaslúžia, aby rodinné prídavky mali vyššie a aby sa pravidelne zvyšovali,“ skonštatovala. 

Matovič návrhy zatiaľ načrtol len na sociálnej sieti

Obaja členovia vlády reagovali na návrhy vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý ich v sobotu (1. 5.) prezentoval na sociálnej sieti. Cestou na riešenie demografickej krízy, a teda klesajúceho počtu narodených detí na úkor narastajúceho počtu ľudí v dôchodkovom veku, je podľa neho zvyšovanie daní a odvodov. „Jediný zdroj na financovanie viac dôchodkov z menej miezd budú vyššie dane a odvody,“ napísal.

V nedeľu v ďalšej sérii statusov dodal, že chce pomáhať najmä rodinám a zmeniť Slovensko na sociálny a prorodinný štát, čo bude znamenať, „že by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH“. Zároveň avizoval, že chce v najbližšom čase verejnosti predstaviť daňovo-odvodovú reformu, ktorú pripravuje už od minulého leta.

Pozrite si viac na túto tému v reportáži RTVS:

Agentúra TASR dodáva, že aktuálny premiér Eduard Heger (OĽANO) tento týždeň vyhlásil, že sa daňovo-odvodové zaťaženie zvyšovať nebude. Zvyšovanie daní ale na druhej strane jednoznačne nevylúčil. „Daňová reforma ak príde, tak preto, aby bola prospešná pre občanov,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko