Na hlavný obsah

Ak chce Slovensko dosiahnuť kolektívnu imunitu, musí zaočkovať ešte raz toľko ľudí

Pre kolektívnu imunitu potrebuje krajina aspoň 60 % zaočkovaných.

Ak chce Slovensko dosiahnuť kolektívnu imunitu, musí zaočkovať ešte raz toľko ľudí
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Počet ľudí čakajúcich na prvú dávku vakcíny na Slovensku počas celého júna klesal. Aktuálne na svoj termín prvej dávky čaká najviac ľudí v okrese Dunajská Streda, informovalo ministerstvo zdravotníctva v pravidelnej týždennej prezentácii k epidemickej situácii.

Očkovacie centrá sa v posledných dňoch sústredili najmä na očkovanie druhou dávkou, ktorú len za posledný deň dostalo 14 336 osôb. Celkovo je už oboma dávkami vakcíny chránených 1 568 522 ľudí, teda 28 % obyvateľov Slovenska.

Ako zvýšiť zaočkovanosť?

K dosiahnutiu kolektívnej imunity by Slovensko potrebovalo zaočkovať oboma vakcínami ešte raz toľko ľudí. Pomôcť by mohlo aj očkovanie v ambulanciách všeobecných lekárov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) informoval, že v súčasnosti vyjadrilo ochotu zapojiť sa 290 lekárov. „Ďalej budeme tlačiť na očkovanie mobilnými tímami,“ dodal.

Očkovanie mobilnou očkovacou jednotkou.
V marginalizovaných skupinách sa už začalo s očkovaním mobilnými očkovacími jednotkami. Foto: TASR
Foto: TASR

Podľa údajov platných k strede 30. júna dostali aspoň prvú dávku vakcíny už 2 022 079 ľudí, čo predstavuje 36 % zo všetkých obyvateľov Slovenska. Vyplýva z toho, že druhú dávku v najbližších týždňoch dostane 453 557 ľudí.

Najvyššia miera zaočkovanosti prvou dávkou je vo vekovej skupine 70-79 rokov, aj tu ale ešte ostáva 137 000, ktorí nie sú vôbec chránení proti ochoreniu COVID-19 vakcínou. Zaočkovanosť oboma dávkami v tejto skupine je viac ako 60 %.

Viac slobody pre očkovaných

Vláda v stredu schválila zmeny na hraniciach, ktoré zaručujú väčšie slobody po návrate na územie Slovenskej republiky pre zaočkovaných.

Väčšie výhody pre zaočkovaných avizoval minister Lengvarský aj v rámci opatrení vo vnútri krajiny, napríklad pri návštevách reštaurácií, fitnesscentier či hromadných podujatí.

Očkovanie v jednotlivých okresoch.
Mapa zaočkovanosti podľa jednotlivých okresov k 30. júnu 2021.Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Regionálne rozdiely v zaočkovanosti sa podľa ministerstva zdravotníctva naďalej prehlbujú, najvyššiu zaočkovanosť aspoň prvou dávkou má aktuálne Bratislava, kde je takto zaočkovaných 55 % ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko