Na hlavný obsah

Aké opatrenia sa zavedú na hraniciach? Krízový štáb zasadne v pondelok

Tretia vlna by podľa Lengvarského nemala byť tak silná ako druhá.

Aké opatrenia sa zavedú na hraniciach? Krízový štáb zasadne v pondelok
Na snímke zľava minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas zasadnutia Ústredného krízového štábu SR v Bratislave vo štvrtok 17. júna 2021. Foto: TASR

Najpesimistickejší scenár v prípade tretej vlny hovorí o maximálne 1 000 ľuďoch v nemocniciach. Delta variant to môže zvýšiť, uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v relácii na rádiu Expres.

Už by sa podľa neho nemal zopakovať scenár z druhej vlny, keď bolo hospitalizovaných 5 000 ľudí.

Ako uviedol, pomôcť má postupné zvyšovanie percenta zaočkovanosti, zodpovednosť ľudí, no najmä prísnejšia kontrola navrátilcov zo zahraničia.

 „To, čo musíme spraviť teraz, je prísna kontrola hraníc,“ skonštatoval v súvislosti s delta viariantom a hroziacou treťou vlnou.

„Rýchlejšia brzda“ do covidového automatu

Lengvarský prezradil, že z tohto dôvodu v pondelok 28. júna opätovne zasadne krízový štáb, kde by sa mali definitívne dohodnúť na opatreniach, ktoré sa na hraniciach zavedú.

Minister zdravotníctva povedal, že covidový automat sa zatiaľ upravovať nebude, no zvažuje sa, že „zapracujeme do neho rýchlejšiu brzdu“.

V praxi by to vyzeralo tak, že ak by sa niekde výrazne zhoršila situácia, bude sa môcť zasiahnuť a nastaviť opatrenia zo dňa na deň. Lengvarský priblížil, že by nemuselo ísť o celé okresy, ale o štvrte či dediny.

Aspoň 60 % zaočkovaných

Šéf rezortu zdravotníctva opätovne vyzval všetkých ľudí na očkovanie, keďže štúdie uvádzajú, že 60 % zaočkovaného obyvateľstva je minimum, aby sme boli „za vodou“. „Pri delta variante sa hovorí až o 90 %,“ uviedol.

Očkovať by sa podľa ministra mohli aj tí, ktorí prekonali covid a majú protilátky.

Vysvetlil to tým, že existujú viaceré typy protilátok, pričom „pri delta víruse aj s vysokými protilátkami bola signifikantne väčšia ochrana pri očkovaní ako len s protilátkami.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko