Na hlavný obsah

Američania budú mať nový sviatok. Pripomínať bude ukončenie otroctva

Návrh schválil Kongresu.

Američania budú mať nový sviatok.  Pripomínať bude ukončenie otroctva
Pohľad na budovu amerického Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA schválila v stredu (16. 6.) návrh zákona, ktorým sa  krajine zavádza nový federálny sviatok: 19. jún – tzv. Juneteenth, deň pripomínajúci ukončenie otroctva v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Návrh už v stredu jedmonyseľne odsúhlasila druhá komora Kongresu – Senát – takže teraz ho musí podpísať už len prezident Joe Biden, ktorý avizoval, že tak urobí.

Prešiel na druhý pokus

Členovia Snemovne hlasovali za zákon v pomere 415 ku 14. Predchádzajúci pokus o uzákonenie tohto sviatku vlani v Kongrese neprešiel, keď niektorí republikáni poukazovali na vysoké finančné náklady spojené s jeho zavedením.

Juneteenth sa viaže k 19. júnu 1865, keď sa zotročení černosi v Texase dozvedeli, že im bola udelená sloboda. Tento deň už oficiálne uznáva za sviatok alebo si ho pripomína  väčšina štátov USA, doposiaľ sa však neoslavoval na federálnej úrovni.

Juneteenth ako dvanásty sviatok

Pôjde v poradí o 12. americký federálny sviatok a prvý novouzákonený od roku 1983. Vtedy bol v USA zavedený Deň Martina Luthera Kinga, bojovníka za práva Afroameričanov.

Zákon o novom federálnom sviatku Juneteenth je jednou z mála právnych noriem, na ktorej sa v ináč hlboko polarizovanom Kongrese dokázali zhodnúť demokrati s republikánmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet