Na hlavný obsah

Američania pri väčšine krajín sveta zmenili stupeň cestovnej výstrahy

Platí to aj pre viaceré krajiny EÚ.

Američania pri väčšine krajín sveta zmenili stupeň cestovnej výstrahy
Na snímke návštevníci na letisku v Honolulu na Havaji. Foto: TASR/AP

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zmenilo hodnotenie epidemickej situácie a stupeň varovania americkým cestujúcim pri zhruba 120 krajinách sveta. Uviedla to v utorok (8. 6.) stanica CNN.

Väčšina štátov Európskej únie sa presunula zo štvrtého do tretieho stupňa, ktorým CDC označuje vysoko rizikové krajiny. V treťom stupni je okrem iných aj Slovensko. Česká republika zostala v hodnotení amerického úradu na štvrtom – najvyššom stupni výstrahy.

Podľa CDC má rozsiahle prehodnotenie stupňov výstrahy poslúžiť na lepšie rozlíšenie krajín, kde panuje vážna epidemická situácia, od štátov, kde je síce koronavírus prítomný, ale epidémia je pod kontrolou. Centrum súčasne zmenilo aj svoju metodiku, podľa ktorej určuje jednotlivé stupne výstrahy.

Najviac krajín preradili zo štvrtého do tretieho stupňa výstrahy. Zhruba 50, a to vrátane Islandu či Izraela, zaradili do dvoch najmiernejších stupňov výstrahy.

Nezávisle od hodnotenia konkrétnej krajiny CDC odporúča Američanom cestovať do zahraničia len v prípade, že sú plne zaočkovaní proti covidu-19.

V platnosti však stále zostáva zákaz vstupu do USA všetkým osobám bez amerického občianstva, ktoré v posledných 14 dňoch pochádzali na území štátov schengenského priestoru vrátane Slovenska. Platí to aj pre Britániu, Írsko, Brazíliu, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku.

Podľa agentúry Reuters sa ale americká administratíva chystá zostaviť skupinu odborníkov, ktorí majú navrhnúť podmienky pre obnovu ciest z týchto štátov. V prípade niektorých krajín platí zákaz cestovania do USA od začiatku minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet