Na hlavný obsah

Americké nálety naštvali tisícky členov irackej milície, v Bagdade volali po pomste

Útoky nariadil americký prezident Biden.

Americké nálety naštvali tisícky členov irackej milície, v Bagdade volali po pomste
Členovia irackej polovojenskej aliancie Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí) sa zhromaždili v hlavnom meste Bagdad, aby si uctili svojich spolubojovníkov zabitých počas amerických náletov. Foto: TASR/AP

Tisícky členov irackej polovojenskej aliancie Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí) za zhromaždili v hlavnom meste Bagdad, aby si uctili svojich spolubojovníkov zabitých počas amerických náletov pri hraniciach so Sýriou. Informuje o tom agentúra AFP.

Pondelkové (28. 6.) americké nálety vyvolali potýčky medzi proiránskymi milíciami a Američanmi vedenou koalíciou na východe Sýrie. Vzrástli aj obavy, aby sa v čase úsilia o oživenie jadrovej dohody medzi svetovými mocnosťami a Teheránom z roku 2015 nezačalo zvyšovať napätie medzi Iránom a USA.

Bojovníci sa zhromaždili na Námestí slobody v blízkosti prísne stráženej bagdadskej Zelenej zóny, kde sídli aj americké veľvyslanectvo, a skandovali „Smrť Amerike“ či „Pomsta za mučeníkov“.

Symbolický obrad

Do okolia Zelenej zóny nasadili množstvo príslušníkov bezpečnostných jednotiek. Na symbolickom pohrebe sa zúčastnilo niekoľko vysokopostavených veliteľov milícií Hašd Šaabí, píše AFP.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo počas náletov na oboch stranách iracko-sýrskych hraníc sedem bojovníkov a zranenia utrpelo šesť ďalších.

Prezidentské nariadenie

Útoky nariadil prezident USA Joe Biden v rámci operácií na ochranu amerických vojakov po sérii útokov Iránom podporovaných skupín na americké záujmy v Iraku, uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Biden dal podľa neho v tejto súvislosti pokyn na ďalšie vojenské zásahy zamerané na narušenie a odradenie takýchto útokov.

Terčom „obranných presných leteckých úderov“ boli operačné objekty a sklady zbraní na dvoch miestach v Sýrii a na jednom v Iraku. Tieto lokality sa nachádzajú pri hraniciach oboch krajín a využívali ich viaceré milície na vykonávanie útokov bezpilotnými lietadlami na jednotky a základne USA v Iraku, vyplýva z oznámenia na webovej stránke amerického rezortu obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet