Na hlavný obsah

Austrálske médiá dostali pokutu. Porušili mlčanlivosť v prípade kardinála Pella

Kardinál bol na najvyššom súde zbavený obvinení.

Austrálske médiá dostali pokutu. Porušili mlčanlivosť v prípade kardinála Pella
Austrálsky kardinál George Pell máva počas jeho príchodu na Rímske medzinárodné letisko Fiumicino neďaleko Ríma 30. septembra 2020. Foto: TARS/AP

Austrálsky súd udelil vo piatok (4. 6.) pokutu za porušenie mlčanlivosti v kauze kardinála Georgea Pella dvanástim mediálnym spoločnostiam. Celkovo budú musieť zaplatiť 1,1 milióna austrálskych dolárov.

Austrálsky najvyšší súd vlani v odvolacom konaní prekvapivo zbavil obvinenia kardinála, ktorý si odpykával šesťročný trest väzenia za sexuálne zneužitie chlapcov. V odôvodnení oslobodzujúceho verdiktu uviedol, že existujú dôvodné pochybnosti ohľadom výpovede hlavného svedka a že predložené dôkazy nepreukázali vinu dostatočne hodnoverným spôsobom

Porušili súdne embargo

Mediálne spoločnosti priznali, že v roku 2018 porušili súdne embargo na informovanie o kauze po tom, ako súd rozhodol o Pellovej vine. Dôvodom embarga bola podľa súdu snaha zabezpečiť kardinálovi spravodlivý proces v kauze druhého obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí, ktorému mal Pell čeliť o tri mesiace neskôr.

Niektoré austrálske médiá však vtedy zverejnili správy, v ktorých uviedli, že istý vysokopostavený Austrálčan bol uznaný vinným zo závažného zločinu, o ktorom nesmú novinári v krajine informovať.

Meno kardinála vtedy neprezradili, naznačili ale, že informácie sú v zahraničí dostupné na internete. Embargo na informovanie o prípade bolo uvoľnené vo februári 2019, keď súd zrušil obvinenia v druhom prípade zneužívania týkajúceho sa Pella. Vlani v apríli austrálsky najvyšší súd v odvolacom konaní prekvapivo Pella oslobodil spod obžaloby.

Sudca v terajšom rozhodnutí odmietol námietku médií, že ich informovanie o kauze bolo v záujme verejnosti.

Pokuty sa dotknú veľkých spoločností aj menších denníkov

Pokutu dostalo niekoľko popredných austrálskych médií. Len konglomerát News Corp miliardára Ruperta Murdocha musí za svoje správy na webe zaplatiť 147 000 austrálskych dolárov. Mediálna spoločnosť Nine Entertainment, ktorá vlastní noviny The Age a stanicu Channel Nine, dostala za svoje články pokutu 600 000 austrálskych dolárov.

Menšie pokuty dostali denníky The Herald Sun, The Courier Mail, The Sydney Morning Herald, The Australian Financial Review, spravodajské weby Mamamia a Business Insider či rádio 2GB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet