Na hlavný obsah

Belgický súd dal čiastočne za pravdu Európskej únii v spore s AstraZenecou

Firme nariadil do septembra dodať EÚ 50 miliónov vakcín.

Belgický súd dal čiastočne za pravdu Európskej únii v spore s AstraZenecou
Ampulka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca a vejúce vlajky Európskej únie pred sídlom Európskej únie v Bruseli. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Belgický súd v piatok (18. 6.) nariadil farmaceutickej firme AstraZeneca, aby krajinám Európskej únie do septembra urgentne dodala 50 miliónov dávok vakcíny proti covidu. Zároveň ale nevyhovel požiadavke Európskej komisie (EK) na okamžité dodávky vakcín pred koncom júna.

O výsledkoch informovali obe strany sporu, z ktorých každá prezentovala verdikt ako svoj úspech.

Súd stanovil kalendár dodávok na najbližšie tri mesiace. Podľa neho má AstraZeneca poskytnúť členským krajinám EÚ do 26. júla 15 miliónov dávok, do 23. augusta ďalších 20 miliónov a do 27. septembra ešte 15 miliónov. Ak firma termíny nedodrží, bude musieť zaplatiť desať eur za každú zmeškanú dávku.

„Toto rozhodnutie potvrdzuje pozíciu Komisie: AstraZeneca nedodržala záväzky, ktoré urobila v zmluve. Je dobré vidieť, že to potvrdzuje nezávislý sudca,“ uviedla v reakcii predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

„Rozhodnutie bolo postavené na fakte, že AstraZeneca závažným spôsobom porušila svoje povinnosti vyplývajúce so zmluvy s EÚ. Zmluvné záväzky by sa mali dodržiavať,“ konštatovala výsledok súdu eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Potešil sa aj výrobca vakcín

Požiadavky Komisie týkajúce sa druhého štvrťroka (120 miliónov dávok do konca júna) ale súd nevzal do úvahy, čo firma označila za svoje víťazstvo. „AstraZeneca sa teší na obnovenú spoluprácu s Európskou komisiou s cieľom pomôcť v boji proti pandémii v Európe,“ dodali zástupcovia spoločnosti.

„Rozhodnutie súdu nás potešilo,“ uviedol vo vyhlásení výkonný podpredseda AstraZenecy Jeffrey Pott. Súd podľa spoločnosti uznal ťažkosť situácie farmaceutických firiem, ktoré dodávajú krajinám veľké množstvo vakcín v bezprecedentných podmienkach.

Komisia už na jar dala najavo, že má v budúcnosti záujem skôr o takzvané mRNA vakcíny, ktoré dodávajú firmy Pfizer/BioNTech či Moderna.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď čoraz viac krajín EÚ výrazne obmedzuje používanie vakcíny od AstraZenecy, najmä u mladších ľudí, a to pre obavy, že v ojedinelých prípadoch môžu spôsobovať krvné zrazeniny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet