Na hlavný obsah

Biden a Johnson podpísali novú Atlantickú chartu, chcú chrániť trvalé hodnoty

Medzi ne patrí ochrana ľudských práv a podpora voľného obchodu.

Biden a Johnson podpísali novú Atlantickú chartu, chcú chrániť trvalé hodnoty
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a americký prezident Joe Biden sa rozprávajú počas ich bilaterálneho stretnutia pred summitom G7. Foto: TASR/AP

Lídri Spojeného kráľovstva a Spojených štátov Boris Johnson a Joe Biden sa vo štvrtok (10. 6.) stretli v anglickom prímorskom letovisku Carbis Bay a zaviazali sa, že budú brániť „trvalé hodnoty“ svojich krajín pred starými aj novými výzvami.

Potvrdili to podpisom dôležitého dokumentu ešte pred začiatkom samitu skupiny krajín G7, ktorý sa má konať od piatka (11. 6.) do nedele (13. 6.) v spomínanom letovisku v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka, informovala tlačová agentúra AP.

Stretnutie prezidenta Bidena a premiéra Johnsona trvalo viac ako hodinu. Podpísali uvedený dokument, ktorý „stavia na záväzkoch a túžbach stanovených pred 80 rokmi“ ich predchodcami Franklinom D. Rooseveltom a Winstonom Churchillom v Atlantickej charte.

Išlo o spoločné prehlásenie USA a Spojeného kráľovstva zo 14. augusta 1941, v ktorom vyjadrovali zásady svojej politiky v nasledujúcom období počas druhej svetovej vojny. Charta viedla aj k neskoršiemu vzniku Organizácie Spojených národov (OSN) a Severoatlantickej aliancie (NATO), približuje AP.

Rusko a Čína

Nový dokument sa zaoberá výzvou, ktorú teraz predstavujú krajiny ako Čína a Rusko, a obsahuje sľub podporovať voľný obchod, ľudské práva a medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ako aj obranu pred „tými, čo sa snažia podkopať naše spojenectvá a inštitúcie“.

Nová charta je tiež zameraná proti „zasahovaniu do volieb prostredníctvom dezinformácií“ a proti nekalým ekonomickým praktikám. Tieto obvinenia smerovali najmä na adresu Moskvy a Pekingu.

Obaja lídri sa takisto zaviazali, že vybudujú silnejšiu celosvetovú ochranu pred zdravotnými hrozbami. Tento sľub dali pred samitom, ktorému bude dominovať práve pandémia koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet