Na hlavný obsah

Biden má za sebou stretnutie s Johnsonom, obaja sa zaviazali k podpore ľudských práv

Chcú tiež spolu bojovať proti dezinformáciám.

Biden má za sebou stretnutie s Johnsonom, obaja sa zaviazali  k podpore ľudských práv
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson označil návštevu amerického prezidenta Joea Bidena slovami „závan čerstvého vzduchu“. Obaja lídri, ktorí sa o sebe v minulosti nevyjadrovali vždy lichotivo, už majú za sebou prvé osobné stretnutie v Cornwalle. Zaviazali sa, že budú spoločne bojovať proti covidu a klimatickým zmenám.

Špeciálne vzťahy – tak znie ošúchaná nálepka pre americko-britské vzťahy posledné desaťročia. To sa však nedá povedať o vzťahoch medzi prezidentom Bidenom a premiérom Johnsonom, ktorý sa netajil obdivom k Donaldovi Trumpovi a ten mu sympatie opätoval.

Biden dokonca v minulosti označil Johnsona za fyzický a emočný klon svojho politického rivala. Ich prvé osobné stretnutie – teda aspoň navonok – prebehlo v žoviálnom duchu.

Varovanie z Washingtonu

Už som veľakrát navštívil túto úžasnú krajinu, ale teraz je to po prvý raz ako prezident,“ uviedol Biden. Johnson mu odkázal, že sú všetci veľmi radi, „že ste k nám prišli.“

USA však cez diplomatické kanály Londýn varovali, aby neohrozil Veľkopiatkovú dohodu z roku z 1998, ktorá skoncovala s násilím v Severnom Írsku. Spor sa týka hraničných kontrol medzi Spojeným kráľovstvom a spomínaným Severným Írskom, ktoré britská vláda ignoruje.

Aktualizácia charty

Biden, ktorého predkovia pochádzajú z Írska, neschvaľoval brexit a postavil sa na stranu Európskej únie. Nad situáciou vyjadril hlboké znepokojenie. Johnson v rozhovore pre BBC poprel, že by nezhody poznačili americko-britské vzťahy.

Ide o nezničiteľný a dlhodobý vzťah, ktorý hrá dôležitú rolu v udržiavaní mieru a prosperity v Európe a vo svete,“ vyhlásil britský ministerský predseda.

Biden s Johnsonom aktualizovali 80-ročnú Atlantickú chartu, zaviazali sa, že budú podporovať voľný a férový obchod, ľudské práva a medzinárodné normy. Obe krajiny chcú spolu bojovať proti dezinformáciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet