Na hlavný obsah

Bidenova administratíva nebude získavať výpisy komunikácie novinárov

Tejto možnosti sa prezident vzdal oficiálnou cestou.

Bidenova administratíva nebude získavať výpisy komunikácie novinárov
Na archívnej snímke budova denníka Washington Post vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo spravodlivosti a Biely dom sa v sobotu (5. 6.) oficiálne vzdali možnosti získavať výpisy telefonickej a elektronickej komunikácie novinárov. V minulosti sa táto možnosť používala pri pátraní po zdroji únikov informácií.

O tieto dáta podľa agentúry AP žiadali ako republikáni, tak aj demokrati. Organizácie na ochranu slobody tlače túto praktiku rázne odsúdili.

Prax vyšla podľa AP najavo, keď zamestnanci ministerstva spravodlivosti upozornili novinárov denníkov The Washington Post a The New York Times a televízie CNN, že si niekto počas posledného roka vlády exprezidenta Donalda Trumpa tajne súdnou cestou vyžiadal ich telefónne a e-mailové záznamy.

Biden túto prax kritizoval, teraz ju zrušil

Súčasný americký prezident Joe Biden v máji v rozhovore uviedol, že získavať touto cestou informácie o novinárskych zdrojoch je „jednoducho zlé“. Jeho prvotné odsúdenie praktiky sprevádzalo sobotňajšie oficiálne vyhlásenie, ktoré novinárom predniesla hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

„Vystavenie súdnej obsilky na záznamy reportérov pri vyšetrovaní únikov dát nie je v súlade s prezidentovou politikou smerovania ministerstva,“ uviedla Psakiová.

Ministerstvo spravodlivosti chce chrániť nezávislosť médií

V samostatnom vyhlásení hovorca ministerstva spravodlivosti Anthony Coley uviedol, že „na rozdiel od dlhoročnej praxe“ ministerstvo „nebude usilovať o nútený právny postup pri vyšetrovaní únikov za účelom získania zdrojových informácií od príslušníkov médií, ktorí vykonávajú svoju prácu,“ cituje vyhlásenie AP.

„Ministerstvo veľmi oceňuje slobodu tlače, chráni hodnoty prvého dodatku a je odhodlané podniknúť všetky príslušné kroky na zabezpečenie nezávislosti novinárov,“ dodal hovorca Coley.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet