Na hlavný obsah

Bielorusko prijme nové pravidlá, ktoré občanom zabránia v odchode z krajiny

Oznámila to minská pohraničná agentúra.

Bielorusko prijme nové pravidlá, ktoré občanom zabránia v odchode z krajiny
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas prejavu na zasadnutí parlamentu v Minsku. Foto: TASR/AP

Deje sa tak v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom ľudí, ktorí sa pokúsili z Bieloruska utiecť. Vláda v Minsku už predtým začala limitovať pohyb vlastným občanom. Tamojšiu opozíciu nové pravidlá pobúrili.

Sprísnenie už aj tak prísnych pravidiel

Aj takto by sa dali opísať nové reštrikcie na hraniciach pre Bielorusov. Zmeny sa budú týkať aj ľudí, ktorí majú povolenie na dlhodobý pobyt v zahraničí. Podľa odborníkov bude takmer nemožné opustiť Bielorusko.

„Je to určite krok, ktorý v súčasnej Európe nemá obdoby. Nepoznám žiaden takýto európsky štát, ktorý by ešte aj svojim občanom zakazoval vycestovať. Je to samozrejme súčasťou upevňovania represií voči vlastnému obyvateľstvu,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV).

Vláda v Minsku začala limitovať pohyb vlastným občanom už v decembri minulého roka, keď obmedzila odchody bieloruských občanov, ktorí mali povolenie na dlhodobý pobyt v zahraničí. Obávala sa totiž veľkého odchodu odborníkov z krajiny. Najnovšie tieto obmedzenia nahradil úplný zákaz.

Ešte je čo zakazovať

Bieloruskú opozíciu nové pravidlá pobúrili. Označila ich za priame porušenie zákona. Marušiak upozorňuje, že zákaz cestovania pre Bielorusov nemusí byť posledným zákazom, ktorý tamojšia vláda nariadi.

„Určite, samozrejme, ešte je čo zakazovať. Ja si myslím, že tie budú smerovať voči nezávislým médiám, voči káblovým televíziám, možno využijú aj softvér na blokovanie niektorých opozičných webových stránok alebo zahraničných portálov,“ skonštatoval.

Opustiť Bielorusko budú môcť po novom len tí občania, ktorí majú potvrdenie o trvalom pobyte v inej krajine. Po incidente s únosom opozičného novinára Ramana Prataševiča sa v krajine prakticky zastavila aj letecká doprava. Európska únia zablokovala väčšinu letov nad územím Bieloruska a tamojší štátny dopravca na oplátku zrušil všetky lety do Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet