Na hlavný obsah

Bojovník proti korupcii, ktorého opúšťali kľúčoví ľudia. Kto je Ján Mičovský?

Môže sa pýšiť ocenením Biela vrana.

Bojovník proti korupcii, ktorého opúšťali kľúčoví ľudia. Kto je Ján Mičovský?
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Foto: TASR

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) v pondelok (7. 6.) stiahol svoju demisiu na pozíciu šéfa agrorezortu. Tú oficiálne poslal listom prezidentke SR Zuzane Čaputovej 31. mája, avizoval ju ešte o šesť dní skôr. V pondelok ale deklaroval svoj zámer zotrvať na tejto pozícii a zámer „neutekať z boja“. Kto je Ján Mičovský?

Vzdelanie a práca

Narodil sa 26. decembra 1954 vo Zvolene. Pred svojím pôsobením v politike bol známy ako lesník a protikorupčný aktivista.

Absolvoval Lesnícku fakultu Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene. Na Lesníckej fakulte Vysokej školy poľnohospodárskej v Brne dokončil vedeckú ašpirantúru z lesníckej ekonomiky.

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský ohlasuje, že sťahuje svoju demisiu. Foto: TASR
Foto: TASR

Do roku 1998 pracoval vo Východoslovenských lesoch v závodoch Medzilaborce a Humenné. Potom pôsobil tri roky v spoločnosti Burza GOLD, sro., a od roku 2001 v štátnom podniku Lesy SR. Neskôr pracoval pre Magistrát mesta Košice.

Ocenenie Biela vrana

Šesťdesiatšesťročný Mičovský sa dlhodobo venuje ochrane životného prostredia a boju proti korupcii. Je zakladajúci člen Slovenského ochranárskeho snemu (SOS). S jeho menom sa spájajú aj Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline či protesty farmárov.

V roku 2009 upozornil na neefektívne nakladanie s majetkom svojho vtedajšieho zamestnávateľa – Lesov SR. Upozorňoval na to, že podnik stráca milióny eur na nepriehľadnom prideľovaní poľovných revírov.

Za principiálny a morálny postoj, neúnavnosť a schopnosť mobilizovať verejnú pozornosť a podporu tomuto prípadu získal ocenenie Biela vrana za rok 2010.

V decembri 2014 upozornil na opätovné manipulovanie s verejným obstarávaním odvozu dreva a podnik Lesy SR naňho podal trestné oznámenie za ohováranie.

Na snímke držitelia ocenení Biela vrana – poslanec NR SR (OĽaNO) Ján Mičovský (vľavo) a podpredseda občianskeho združenia Proti korupcii Ján Marosz.Foto: TASR
Foto: TASR

Politické pôsobenie

Do Národnej rady SR sa dostal po prvý raz na kandidátke OĽANO v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 10. marca 2012, keď získal 6 827 preferenčných hlasov.

Vo voľbách do NR SR 29. februára 2020 kandidoval na kandidátke OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola. Hnutiu sa podarilo vyhrať voľby, pričom Mičovský sa dostal do parlamentu z 8. miesta kandidátky so ziskom 12 488 preferenčných hlasov.

Ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je od 21. marca 2020 – najprv vo vláde Igora Matoviča, teraz v kabinete Eduarda Hegera (obaja OĽANO).

Opúšťali ho kľúčoví ľudia

S Mičovským sa spájala kritika pre viaceré odchody kľúčových poradcov od momentu, kedy sa ujal funkcie. Začiatkom leta 2020 odišiel z ministerstva štátny tajomník Samuel Vlčan.

V septembri odišiel z postu šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Tibor Guniš. Nového riaditeľa agentúry vyberali päť mesiacov a Mičovský sa napokon rozhodol dočasne poveriť Jaroslava Jánoša, ktorý sa neprihlásil do súťaže a v minulosti dostal od PPA pokutu za neoprávnené čerpanie dotácií.

Ján Mičovský Jaroslav Jánoš
Na snímke vpravo odchádzajúci minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO) a vľavo generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jaroslav Jánoš.Foto: TASR
Foto: TASR

V novembri minister odvolal šéfa Lesov SR Mateja Vigodu, ktorého predtým sám vybral do vedenia štátneho podniku.

Na jeseň 2020 tiež opustilo Mičovského šesť členov spomedzi jeho poradcov – odborníkov na poľnohospodárstvo a potravinárstvo.

Agrominister čelil kritike aj za to, že z plánu obnovy sa mu nepodarilo získať žiadne financie pre jeho sektor. Ako jediný člen vlády vtedy nepodporil plán obnovy a už vtedy hovoril o možnej demisii, ktorú ale napokon nepodal.

Listom poslal demisiu, ktorú teraz stiahol

Mičovský 25. mája oznámil, že odstúpi z funkcie a o šesť dní na to poslal oficiálny list prezidentke Zuzane Čaputovej. Jeho krok súvisel s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), najmä s policajným zadržaním a väzbou bývalej generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej pre jej korupčné správanie. Práve minister ju pred rokom navrhol do funkcie.

Mičovský pri ohlásení demisie povedal, že sa nechce spreneveriť svojim protikorupčným zásadám. „Nie je to zlučiteľné s mojím svedomím,“ uviedol vtedy. To, že navrhol Bartošovú do funkcie šéfky SPF, považoval za zlyhanie a k svojmu rozhodnutiu dodal, že „je nemenné“.

V pondelok 7. júna však povedal, že svoj zámer prehodnotil. Ako dôvody uviedol radosť z opozičných radov smerom k tomu, že má skončiť vo funkcii, podporu lesníkov či nesúhlas s návrhom od skupiny poslancov, ktorí chcú odčleniť chránené územia od rezortu pôdohospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko