Na hlavný obsah

Bratislava má šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu proti covidu

Primátor vyzval, aby obyvatelia s očkovaním neváhali.

Bratislava má šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu proti covidu
Pohľad na Bratislavský hrad z mestskej pláži na Tyršovom nábreží v Bratislave. Foto: TASR

Bratislava má ako jediné mesto na Slovensku šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu a chceme sa o to pokúsiť, oznámil v pondelok 28. júna primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Vallo Bratislavčanov vyzval, aby vzhľadom na blížiacu sa tretiu vlnu pandémie a infekčnejší delta variant nového koronavírusu očkovanie neodkladali.

„Osobne by som chcel požiadať každého jedného obyvateľa a obyvateľku nášho mesta, aby sa dali zaočkovať. Dnes to už nie je len individuálne osobné rozhodnutie, ale aj rozhodnutie pre bezpečnú Bratislavu,“ apeloval Vallo.

Podľa aktuálnych údajov MZ SR je k pondelku v Bratislave zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 52,5 % obyvateľov a druhou dávkou 39,9 % obyvateľov. V skupine seniorov a senioriek nad 65 rokov je zaočkovaných 71,2 % obyvateľov prvou dávkou a 68,4 % druhou dávkou.

O tom, aké percento zaočkovanosti je na dosiahnutie kolektívnej imunity v Bratislave potrebné, sa mesto radilo s odborníkmi. Za bezpečnú úroveň ustanovili 75 % zaočkovaných.

„Keď túto hranicu dosiahneme, podarí sa nám výrazne spomaliť šírenie vírusu. Nebudú tu vznikať veľké ohniská a nebudeme musieť znova siahať k drastickým reštrikciám, aké sme tu mali posledné mesiace. Čím vyššia miera zaočkovanosti, tým ľahšie sa bude žiť koncom leta a na jeseň, keď sa bude šíriť vysoko infekčný delta variant,“ zhodnotila epidemiologičkou Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

„Pevne verím a ešte raz chcem všetkých vyzvať, aby sa v Bratislave pre očkovanie v čo najkratšom čase rozhodlo ďalších približne 100 000 ľudí, aby sme náš cieľ naplnili,“ skonštatoval Vallo.

Dosiahnutie kolektívnej imunity bude podľa primátora znamenať bezpečnejší a slobodnejší život v meste.

„Nemyslím si, že gastrobiznis v Bratislave, ale aj ľudia všeobecne, ešte dokážu zvládnuť ďalší lockdown. Jediný nástroj proti tomu, aby tu boli ďalšie reštrikcie v auguste alebo v septembri, a to je očkovanie,“ podčiarkol bratislavský primátor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny