Na hlavný obsah

V Bratislave končí dinopark, zmluva bola dlhodobo nevýhodná pre zoo

Prevádzkovateľ nesplnil ani niektoré zákonné požiadavky.

V Bratislave končí dinopark, zmluva bola dlhodobo nevýhodná pre zoo
V dinoparku je na ploche cca tri hektáre umiestnených 27 sôch jašterov z obdobia druhohôr. Foto: TASR

V bratislavskej zoologickej záhrade v sobotu (29. 5.) po 14 rokoch zatvorili atrakciu dinopark. V zmluve s prevádzkovateľom bolo viacero vážnych právnych nedostatkov a bola dlhodobo nevýhodná pre samotnú zoo, oznámil v stredu (2. 6.) na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zárobky na úkor zoologickej záhrady

„Zmluva bola dlhodobo mimoriadne nevýhodná pre zoo. Naopak, veľmi výhodná bola pre prevádzkovateľa expozície,“ uviedol Vallo. Prevádzkovateľ zároveň porušil svoju zákonnú povinnosť zápisu v registri konečných užívateľov výhod.

Primátor podotkol, že zoo napríklad musela prevádzkovateľovi dinoparku platiť 30 % podiel z celkového vstupného aj v zimných mesiacoch, keď bola atrakcia zatvorená. Od začiatku prevádzky v roku 2003 mu takto vyplatila viac ako 5 miliónov eur.

Od roku 2013 navyše v obnovenej zmluve chýbala zmienka o nájme za pozemky, ktoré tak dinopark roky využíval prakticky zadarmo. Zoo parku zároveň poskytovala aj niektoré služby údržby, za ktoré prevádzkovateľ rovnako neplatil.

Výstavu nahradí nová atrakcia

Valla mrzí, že v aktuálnej sezóne bude atrakcia zatvorená. „Napravovanie chýb z minulosti, bohužiaľ, v tomto prípade ani z právneho hľadiska už nebolo možné odkladať,“ uviedol. Zároveň prisľúbil, že Zoo Bratislava čoskoro vyhlási transparentný výber novej atrakcie, ktorá nahradí doterajšiu obľúbenú výstavu dinosaurov.

Jeho slová potvrdila aj Monika Ďurkovičová zo Zoo Bratislava, podľa ktorej má mať nová atrakcia ucelenú koncepciu s výchovno-vzdelávacím charakterom, zameranú na historický vývoj organizmov, evolúciu ekosystémov a biodiverzitu. Zahŕňať má aj dinosaurov.

„Budeme hľadať originálne koncepty a moderné interaktívne spracovanie, aby sme našim návštevníkom ponúkli výstavu európskej kvality, ktorá zvýši atraktivitu nielen zoologickej záhrady, ale aj mesta, a bude finančným prínosom pre zoo a jej ďalší rozvoj,“ informovala.

Prevádzkovateľ tvrdí, že ide o útoky a klamstvá

Firma West Media, ktorá dinopark prevádzkovala, ešte v máji pre agentúru TASR uviedla, že spor bude riešiť aj súd. Kroky vedenia zoo v tom čase označila za protiprávne a smerujúce k likvidácii atrakcie a tvrdenia o nevýhodnej zmluve odmietala.

Aktuálne sa na webe dinoparku uvádza, že zmluva prešla riadnym výberovým konaním a je platná do roku 2023. „Bohužiaľ, útoky, klamstvá a zavádzajúce argumenty nemôžeme ďalej znášať a za tejto situácie nemožno park naďalej prevádzkovať,“ uviedol prevádzkovateľ.

Vallo vo svojom statuse uviedol, že sa rozhodol reagovať aj na „nepravdivé a zavádzajúce informácie o fungovaní a ukončení tohto vzťahu, ktoré sa začali šíriť“ s tým, že ho šírenie takýchto informácií mrzí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny