Na hlavný obsah

Brazília schválila dovoz vakcín z Ruska a Indie, má však isté podmienky

Sputnik V dostanú len zdraví dospelí ľudia.

Brazília schválila dovoz vakcín z Ruska a Indie, má však isté podmienky
Na snímke ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR/AP

Brazílsky úrad pre kontrolu liečiv Anvisa sa vyslovil za schválenie dovozu ruskej vakcíny Sputnik V a indickej Covaxin. K povoleniu však pridala určité podmienky, napísala agentúra Reuters. V minulých mesiacoch, naopak, úrad žiadosti o dovoz vakcín zamietol.

Rada úradu hlasovala o dovoze Sputnika V v pomere štyri hlasy za a jeden proti, rozhodnutiu predchádzalo sedem hodín rokovaní. Schválila aj dovoz indickej vakcíny Covaxin od firmy Bharat Biotech

Vakcíny dostali v Brazílii šancu aj napriek prvému odmietnutiu

V apríli pritom Anvisa zamietla žiadosti brazílskych štátov o dovoz Sputnika V pre nedostatok údajov, ktoré by garantovali jeho bezpečnosť, kvalitu a účinnosť. V marci úrad odmietol Covaxin, pretože nespĺňa požadované normy výroby.

„Sputnik V dorazí do Brazílie v júli,“ uviedol na twitteri šéf ruského investičného fondu RDIF, ktorý má na starosti predaj vakcíny v zahraničí, Kirill Dmitrijev. Brazília sa podľa neho stane 67. krajinou, ktorá vakcínu schválila.

Technickí zamestnanci úradu Anvisa však odporučili vakcínu schváliť len za určitých podmienok, okrem iného má byť určená len pre zdravých dospelých.

Brazílska vláda tiež podpísala vo februári dohodu na kúpe 20 miliónov dávok vakcíny Covaxin a jej výrobca, firma Bharat Biotech, požiadala o núdzové použitie vakcíny v krajine na začiatku marca. Anvisa však na konci marca rozhodla, že vakcína nespĺňa jej výrobné normy.

Počty prípadov sú v krajine stále vysoké

Brazílske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet prípadov infekcie koronavírusom v piatok stúpol o 37 936 a počet úmrtí o 1 454. Celkovo tak v krajine potvrdili už 16,84 miliónov prípadov choroby a 470 842 ľudí s chorobou zomrelo. Počet denných úmrtí sa výrazne znížil z vrcholu druhej vlny v polovici apríla, zostáva však vysoký.

Brazília má 211 miliónov obyvateľov. Aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo v Brazílii zatiaľ asi 22, 6 percent obyvateľov, úplné očkovanie má 10, 8 percent Brazílčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet