Na hlavný obsah

Brazílsky minister životného prostredia odstúpil, bol za odlesňovanie Amazónie

Minister je obvinený z nelegálneho obchodu s drevom.

Brazílsky minister životného prostredia odstúpil, bol za odlesňovanie Amazónie
Brazílsky minister životného prostredia Ricardo Salles (vľavo) sa prihovára podporovateľom Jaira Bolsonara. Foto: SITA/AP

Kontroverzný brazílsky minister životného prostredia Ricardo Salles oznámil v stredu (23. 6.) svoju rezignáciu, informovala agentúra AFP.

Správa prichádza mesiac po tom, čo najvyšší súd v krajine nariadil vyšetrovanie obvinení, že Salles bol zapojený do nelegálneho obchodu s drevom.

„Potrebujeme veľmi silnú jednotu záujmov, vôle a úsilia. Aby sme k tomu dospeli čo najplynulejšie, predložil som prezidentovi svoju rezignáciu, ktorú prijal,“ uviedol 46-ročný Salles na tlačovej konferencii v prezidentskom paláci v metropole Brazília.

Opatrenia na ochranu životného prostredia rušil

Salles, jeden z najrozporuplnejších členov vlády krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, od svojho nástupu do funkcie v roku 2019 predsedal intenzívnemu odlesňovaniu amazonského pralesa, ako aj rozsiahlemu rušeniu opatrení zameraných na ochranu životného prostredia.

Tento rok navyše najvyšší brazílsky súd nariadil vyšetrovanie obvinení, že Salles a vysokopostavení predstavitelia rezortu životného prostredia pomáhali firmám dopraviť nelegálne ťažené drevo z Amazónie do Európy a USA.

Salles svoje rozhodnutia v súvislosti s ochranou životného prostredia obhajoval tým, že sa snažil dosiahnuť rovnováhu medzi hospodárskymi záujmami krajiny a potrebou chrániť Amazóniu.

Vo funkcii ho nahradí jeho tajomník pre Amazóniu Joaquim Alvaro Pereira Leite.

Za komerčné využitie pralesa bol aj Bolsonaro

Od svojho nástupu k moci v roku 2019 Bolsonaro propagoval komercializáciu Amazónie a jej otvorenie pre ťažbu dreva a poľnohospodárstvo. Mimovládne organizácie, ktoré sa snažia dažďový prales chrániť, zvykne Bolsonaro označovať za „rakovinu“.

Nedávno však oprášil svoj sľub, že v amazonskom pralese sa do roku 2030 úplne prestane s odlesňovaním a že Brazília bude do roku 2050 uhlíkovo neutrálnym štátom.

Ochrancovia životného prostredia však napriek tomu aj naďalej obviňujú Bolsonarovu vládu z neodbornosti a dokonca zo sabotovania opatrení na ochranu životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet