Na hlavný obsah

Brisbane a Perth pre šíriaci sa variant delta nariadili prísne uzávery

Povolená bude len cesta k lekárovi či do práce.

Brisbane a Perth pre šíriaci sa variant delta nariadili prísne uzávery
Jazdecká polícia hliadkuje na pláži Bondi v Sydney. Foto: TASR/AP

Austrálske mestá Brisbane a Perth sa rozhodli zaviesť prísnu uzáveru v reakcii na šírenie koronavírusovej mutácie delta v krajine. Už skôr prijali podobné opatrenie najľudnatejšie mesto Sydney a tiež Darwin. Ľudia v Brisbane a Perthe nebudú mať dovolené opúšťať svoje domovy s výnimkou cesty do zamestnania, k lekárovi či na nákup potravín, informovala agentúra Reuters.

V Perthe, štvrtom najľudnatejšom meste v Austrálii, a v susednom regióne Peel platí uzávera od polnoci a potrvá štyri dni. Úrady v Perthe odhalili tretí prípad nákazy, ktorý je spojený s najväčším austrálskym ohniskom infekcie v Sydney.

V utorok (29. 6.) večer začne platiť trojdňová uzávera aj v treťom najľudnatejšom austrálskom meste Brisbane a okolitých oblastiach, oznámila premiérka štátu Queensland Annastacia Palaszczuková.

V boji s pandémiou bola Austrália doteraz úspešnejšia ako mnoho iných štátov s vyspelými ekonomikami. Podarilo sa jej to vďaka rýchlemu uzavretiu hraníc, dôslednému trasovaniu kontaktov a krátkym prísnym uzáverám. Od začiatku pandémie krajina s viac ako 25 miliónmi obyvateľov zaznamenala len niečo vyše 30 400 prípadov nákazy a 910 ľudí tam v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo.

Nové ohniská nákazy z posledných dní však pritiahli pozornosť k pomalému postupu očkovania v krajine, kde je plne očkovaných zatiaľ len päť percent ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet