Na hlavný obsah

Britský minister zdravotníctva rezignoval, porušil protiepidemické opatrenia

Bozkával svoju poradkyňu v čase prísnych odstupov.

Britský minister zdravotníctva rezignoval, porušil protiepidemické opatrenia
Na archívnej snímke bývalý britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Foto: SITA/AP

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock rezignoval. V piatok (25. 6.) priznal, že porušil pravidlá proti šíreniu koronavírusu, keď bozkával a objímal svoju poradkyňu.

Jeho rezignáciu v sobotu (26. 6.) potvrdila kancelária premiéra Borisa Johnsona. Podľa BBC by ho mal v úrade nahradiť bývalý minister vnútra Sajid Javid.

Porušenie odhalil bulvár

Bulvárny denník The Sun tento týždeň zverejnil snímku z bezpečnostnej kamery z Hancockovej kancelárie, na ktorej minister bozkáva a objíma svoju poradkyňu Ginu Coladangelovú.

Záber pochádza z mája, teda z obdobia pred uvoľnením pravidiel nariaďujúcich bezpečný odstup medzi ľuďmi, ktorí spolu nežijú v rovnakej domácnosti.

„Voči ľuďom, ktorí počas tejto pandémie toľko stratili, musíme byť poctiví v situáciách, keď ich sklameme,“ napísal Hancock v rezignačnom liste. Premiér Johnson mu odpovedal, že ho mrzí, že odchádza a že by na prácu, akú na ministerstve odviedol, mal byť „nesmierne hrdý“.

Bol tvárou boja proti pandémii

Agentúra Reuters pripomína, že Hancock hral hlavnú úlohu v boji britskej vlády s pandémiou, často vystupoval v televízii aj v rozhlase a apeloval na ľudí, aby v snahe zastaviť šírenie nákazy dodržiavali všetky pravidlá.

Hancock sa s Coladangelovou pozná od čias štúdií na univerzite a za svoju poradkyňu ju vymenoval vlani na jeseň. Išlo o funkciu platenú z verejných peňazí.

S poradkyňou mal milenecký vzťah

Po rom, čo vyšlo najavo, že spolu majú milenecký vzťah, sa ocitol pod tlakom opozície, aby rezignoval. Labouristi a liberálni demokrati mu vyčítali konflikt záujmov i porušenie protiepidemických pravidiel. Hancock sa v piatok za nedodržanie opatrení ospravedlnil a uviedol, že naďalej bude robiť všetko preto, aby pomohol vyviesť Spojené kráľovstov z pandémie covidu.

Šéf labouristov Keir Starmer na twitteri napísal, že je dobre, že Hancock odchádza. „Ale Boris Johnson mu mal dať padáka,“ dodal.

Kritizovali ho aj za postup počas pandémie

V Spojenom kráľovstve, ktoré má asi 66, 7 miliónov obyvateľov, zomrelo 128 330 ľudí infikovaných koronavírusom, čo je v absolútnych číslach najviac v Európe. Hancock, ktorý bol ministrom zdravotníctva skoro tri roky, zožal kritiku za to, ako pandémiu riešil v jej počiatočnej fáze.

Pozíciu Johnsonovej vlády ale posilnil rýchly postup očkovania proti covidu. Prvú dávku vakcíny už dostalo 84 percent dospelých, druhú potom 61 percent dospelej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet