Na hlavný obsah

Budaj spustil nový ročník Európskeho týždňa mobility

Jubilejný ročník reaguje na rok pandémie covidu.

Budaj spustil nový ročník Európskeho týždňa mobility
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

Samosprávy, štátne inštitúcie, školy či neziskové organizácie sa môžu prihlásiť do jubilejného 20. ročníka kampane Európsky týždeň mobility (ETM).

Kampaň v utorok 15. júna na tlačovej konferencii spustil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michalom Macom.

Európsky týždeň mobility už tradične zastrešuje Európska komisia, jeho tohtoročnou témou je „Bezpečne so zdravo udržateľnou dopravou“. Téma upriamuje pozornosť na problémy, ktorým Európa spolu s celým svetom čelili počas pandémie ochorenia COVID-19.

„Máme za sebou rok covidu a mnohí vieme, aký vzácny je pohyb, keď môžeme byť v prírode bez rúšok a môžeme si užívať tú najzdravšiu mobilitu, ktorou je pešia vychádzka, prípadne beh alebo aj bicykle,“ skonštatoval Budaj.

Ako uviedol, nový ročník kampane predstavili zavčasu, aby mali samosprávy možnosť predstaviť realizované trvalé opatrenia v prospech udržateľnej mobility, ale aj zorganizovať spolu s partnermi zaujímavé podujatia v oblasti osvety a informovanosti.

„Chcem vyzvať mestá a obce, ale aj štátne inštitúcie, školy či občianske združenia, aby sa nebáli zapojiť do kampane, ktorá je príležitosťou ukázať, že vieme cestovať ekologicky, bezpečne a zdravo, udržateľnou dopravou,“ zdôraznil minister životného prostredia.

Aby nevznikali emisie

ETM sa každoročne koná v týždni od 16. do 22. septembra a vyvrcholí Dňom bez áut. Obyvateľov miest a obcí má povzbudiť pri využívaní alternatívnych foriem dopravy, ktoré sú šetrenejšie k životnému prostrediu.

Národným koordinátorom kampane je Slovenská agentúra životného prostredia.

„Tento rok je kampaň cielená na štyri oblasti: duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a reakcia na COVID-19. Nastúpené trendy, ako sú napríklad zvyšovanie aktívnej mobility a využívanie dopravy s nízkymi alebo nulovými emisiami, totiž vyžadujú ďalšiu podporu,“ uviedol generálny riaditeľ SAŽP Maco.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko