Na hlavný obsah

Bývalá premiérka Mjanmarska Su Ťij čelí ďalšiemu vyšetrovaniu

Má ísť o korupčnú činnosť.

Bývalá premiérka Mjanmarska Su Ťij čelí ďalšiemu vyšetrovaniu
Na snímke zosadená mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Bývalá mjanmarská líderka Do Aun Schan Su Ťij, ktorú teraz drží v domácom väzení vojenská junta, čelí ďalšiemu vyšetrovaniu, tentoraz pre údajnú korupciu.

S odvolaním sa na informácie štátneho denníka New Light of Myanmar to vo štvrtok (10. 6.) napísala agentúra Reuters. Nové obvinenia sa týkajú zneužitia majetku dobročinnej nadácie, ktorú viedla.

Stíhanie sa podľa denníka týka ako väznenej opozičnej političky, tak aj viacerých ďalších predstaviteľov jej niekdajšej vlády. Ide v ňom o údajné zneužitie pozemkov vlastnených nadáciou, ktorá nesie meno Do Kchin Ťij -bola prvou mjanmarskou veľvyslankyňou a matkou Su Ťij.

„Uznali ju vinnou zo spáchania korupcie využitím svojho postavenia. Bola preto obvinená podľa protikorupčného zákona,“ napísal New Light of Myanmar. V prípade odsúdenia by jej hrozilo až 15 rokov väzenia.

Su Ťij zatiaľ nijako nekomentovala nové stíhanie, už teraz ale pred súdom čelí obžalobe pre porušenie zákonov v šiestich prípadoch. Najzávažnejšie je obvinenie z porušenia štátneho tajomstva, kde jej hrozí trest až 14 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet