Na hlavný obsah

Časovku na TdF ovládol Pogačar, Sagan šetril sily

Podobne dlhá časovka na Tour nebola od roku 2008.

Časovku na TdF ovládol Pogačar, Sagan šetril sily
Na snímke slovinský cyklista Tadej Pogačar. Foto: TASR/AP

Víťazom 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa v stredu (30. 6.) stal Slovinec Tadej Pogačar z tímu UAE Team Emirates. Žltý dres pre celkového lídra si po 27,2 km dlhej časovke z Changé do Lavalu udržal Holanďan Mathieu van der Poel zo stajne Alpecin-Fenix.

Slovák Peter Sagan z tímu Bora-hansgrohe podľa očakávania o prvenstvo nebojoval, obsadil 106. miesto s odstupom 4:04 min.

Obhajca celkového triumfu Pogačar predstihol v stredu o 19 sekúnd druhého Švajčiara Stefana Künga z Groupama FDJ a o 27 sekúnd tretieho Dána Jonasa Vingegaarda z Jumbo-Visma.

Van der Poel dokončil na 5. mieste s mankom 31 sekúnd a dres pre vedúceho pretekára udržal prekvapujúco, keďže doteraz v kariére nezaznamenal žiaden kvalitný výsledok v časovke.

V itinerári Tour de France sa podobne dlhá časovka v úvodnom súťažnom týždni neobjavila od roku 2008. Trať mala rovinatý, no technický charakter. Po štarte vo výške 51 metrov nad morom začali pretekári ihneď stúpať na najvyšší bod na trati, ktorý bol vo výške 123 m nad morom. Potom už prevažne klesali, cieľ bol vo výške 91 m nad morom. Jazdcov sprevádzal mierny dážď.  

Vo štvrtok (1. 7.) čaká cyklistov 160,6 km dlhá 6. etapa z Tours do Chateauroux. O víťazstvo by v nej mali bojovať šprintéri vrátane Petra Sagana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport