Na hlavný obsah

Castillo sa vyhlásil za víťaza volieb v Peru. Jeho súperka žiada prerátať hlasy

Stále nie sú sčítané všetky volebné lístky.

Castillo sa vyhlásil za víťaza volieb v Peru. Jeho súperka žiada prerátať hlasy
Na snímke kandidáti na prezidenta Peru - zľava Pedro Castillo a Keiko Fujimoriová. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Za víťaza nedeľňajšieho (6. 6.) druhého kola prezidentských volieb v Peru sa vo štvrtok (10. 6.) vyhlásil kandidát radikálnej ľavice Pedro Castillo. Jeho populistická rivalka Keiko Fujimoriová však tvrdí, že v hre je stále pol milióna hlasov, informovala agentúra AFP.

Zo sčítania 99 % odovzdaných hlasov vyplýva, že Castillo má so ziskom 50,2 % veľmi malý náskok pred Fujimoriovou (49,7 %).

Fujimoriová v stredu (9. 6.) večer požiadala Národný volebný tribunál (JNE) o anulovanie výsledkov v 802 volebných miestnostiach, kde mohli odovzdať asi 200 000 hlasov. Tiež oznámila, že požiadala o preskúmanie ďalších 300 000 hlasov, takže „v hre je pol milióna hlasov“.

Fujimoriová, dcéra odsúdeného a väzneného exprezidenta Alberta Fujimoriho, po začatí spočítavania hlasov viedla, ale Castillo sa na ňu pomaly doťahoval. Keď získal náskok, Fujimoriová začala poukazovať na „nezrovnalosti“ a „náznaky podvodu“, pričom novinárom povedala, že má dôkazy o „jasnom úmysle bojkotovať vôľu ľudu“.

Obaja kandidáti sa pred voľbami dohodli, že svoj výsledok budú rešpektovať.

Peruánske orgány odmietli možnosť manipulácie s výsledkami volieb. V rovnakom duchu sa vyjadrila aj Organizácia amerických štátov, ktorá uviedla, že sčítavanie hlasov „je v súlade so zaužívanými postupmi“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet