Na hlavný obsah

Ceny Vedec roka 2020 sú rozdané. Medzi ocenenými nechýba virológ Klempa

Odovzdávanie cien sa uskutočnilo na bratislavskej univerzite.

Ceny Vedec roka 2020 sú rozdané. Medzi ocenenými nechýba virológ Klempa
V kategórii vedec roka získal ocenenie Imrich Barák (na snímke) z Ústavu molekulárnej biológie SAV za unikátne výsledky v oblasti fyziológie baktérií a objav vzniku bakteriálnych nanotrubíc ako prejav zomierajúcej bunky. V Bratislave 29. júna 2021. Foto: TASR

Pätica vedeckých pracovníkov si v utorok 29. júna prevzala v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ocenenia Vedec roka 2020.

Ocenenie vyhlásili Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, Slovenská akadémia vied (SAV) a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností.

V kategórii vedec roka získal ocenenie Imrich Barák z Ústavu molekulárnej biológie SAV za unikátne výsledky v oblasti fyziológie baktérií a objav vzniku bakteriálnych nanotrubíc ako prejav zomierajúcej bunky.

„Je to zadosťučinenie nielen pre mňa, ale určite aj pre všetkých mojich spolupracovníkov, domácich aj zahraničných,“ povedal.

Katarína Kaľavská z Národného onkologického ústavu získala ocenenie v kategórii mladý vedecký pracovník.

Dostala ho za rozvoj biobankingu pre nádorové ochorenia na Národnom onkologickom ústave a predklinický výskum v oblasti testikulárnych nádorov zo zárodočných buniek.

Aj Kaľavská vníma ocenenie ako zadosťučinenie za doposiaľ vykonanú prácu.

„Vnímam ho ako ocenenie celého tímu spolupracovníkov, ktorí sa podieľajú na riešení vedecko-výskumných úloh,“ dodala.

V kategórii technológ roka triumfoval Marián Peciar zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Porota ho ocenila za prínos v oblasti vývoja nových netradičných a unikátnych technológií spracovania suchých aj vlhkých práškových a zrnitých látok, v oblasti pokrokových materiálov pre nasadenie v systémoch Industry 4.0 a výchovu mladých technológov.

Aj bojovník s pandémiou

Ocenenie v kategórii inovátor roka si prevzal Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV za inovatívny výskum nových metód diagnostiky SARS-CoV-2 využiteľný pre testovanie detí v školách.

Takisto za podiel na vývoji slovenských PCR testov a reprezentáciu Slovenska v projekte Európskeho vírusového archívu EVA-GLOBAL. Klempa si ocenenie váži.

„Táto pandémia je ťažká a dlhá a akákoľvek spätná väzba pomáha a povzbudzuje. Som veľmi vďačný a vážim si to. Vnímam to ako poďakovanie nielen mne osobne, ale celému tímu z Biomedicínskeho centra SAV, ktoré sa počas pandémie zapájalo do riešení,“ uviedol.

Poukázal na to, že pandémia im otočila hore nohami celú vedeckú prácu, pretože to bola pre nich nová téma, na ktorú sa „vrhli“ na sto percent.

„Dočasne sme museli potlačiť iné vedecké aktivity. V tejto chvíli sa už pomaly vraciame aj k našim pôvodným témam, z čoho sa teším,“ dodal Klempa.

Oceneným v kategórii osobnosť medzinárodnej spolupráce sa stal Michal Cehlár z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach.

Ocenený bol za rozvoj medzinárodnej spolupráce v oblasti projektov, vedy a výskumu na tejto fakulte.

Prezidentka: Máme špičkových vedcov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore, ktorý adresovala vedcom, uviedla, že slovenská veda a vedci sa stali v čase pandémie pre Slovensko oporou.

Je presvedčená, že SR sa stane konkurencieschopnou len vtedy, keď bude veda podporovaná. Poukázala, že špičkových vedcov na Slovensku máme.

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis poznamenal, že nikdy predtým ako počas pandémie nebolo také viditeľné, aká je veda dôležitá.

Teší ho, že oceňovanie nezahŕňa len vedca roka, ale aj technológa či inovátora roka, rovnako aj ocenenie pre mladých vedcov či pre osobnosť medzinárodnej spolupráce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko