Na hlavný obsah

Česi nedokázali brankára Fínov prestrieľať. Vo štvrťfinále im podľahli 0:1

Výsledok nezvrátili ani záverečným tlakom.

Česi nedokázali brankára Fínov prestrieľať. Vo štvrťfinále im podľahli 0:1
Fínsky hokejista Iiro Pakarinen pred českým brankárom Šimonom Hrubecom počas štvrťfinálového zápasu Fínsko - Česko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige vo štvrtok 3. júna 2021. Foto: TASR/AP

Fínski hokejoví reprezentanti sa prebojovali do semifinále majstrovstiev sveta v Rige. Vo štvrtkovom (3. 6.) večernom štvrťfinále zdolali Česko tesne 1:0. „Suomi“ nastúpia v boji o finále proti Nemecku, v druhom semifinále sa stretnú USA a Kanada.

Úradujúci majstri ťažili z výbornej defenzívy, vďaka ktorej si udržali tesné vedenie až do konca. O jediný gól sa postaral v 33. minúte Jere Innala. Zo štvrťfinále postúpili len tímy zo základnej B-skupiny.

Českí hokejisti mali lepší vstup do zápasu a v úvode si vypracovali niekoľko dobrých šancí. V 3. minúte prihral Zohorna spoza bránky Kubalíkovi, no ten netrafil ideálne. Po veľkej chybe Sunda, ktorý prihral krížom cez vlastné pásmo rovno na hokejku Šuláka, sa vyznamenal dvoma zákrokmi Olkinuora.

https://twitter.com/IIHFHockey/status/1400543823336554500

Postupne však prebrali taktovku Fíni, v 16. minúte sa na vrchole ľavého kruhu oprel do puku Ohtamaa a Hrubec mal plné ruky práce aj s jeho dobiedzajúcimi spoluhráčmi. Najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu prišla v 18. minúte, keď Kubalík získal puk, Kovář poslal krížnu prihrávku Klokovi, ktorý si prehodil puk na forhend, ale Olkinuora vyrazil.

Prvý gól neuznali

Fíni sa vzápätí radovali z gólu v presilovke, pri ktorom však bola posunutá bránka a nebolo zrejmé, či puk prešiel celým objemom za čiaru. Rozhodcovia skúmali video vyše štyri minúty a nakoniec gól Pakarinena neuznali.

V 22. minúte Fíni znovu takmer zdvíhali ruky nad hlavy, ale Ohtamaaova delovka len opečiatkovala spojnicu českej bránky. V ďalšom priebehu sa hrala veľmi vyrovnaná partia bez vyložených šancí. Tímy na ľade bojovali o každý puk a najmä v obrannom pásme podávali veľmi disciplinované výkony.

Fíni sa predsa len ujali vedenia v 33. minúte. Kontiola získal puk pri mantineli, prihral Pakarinenovi, ktorého strelu Hrubec len vyrazil, a pred bránkou bol na dorážku pripravený Innala – 1:0. Neprešlo ani 30 sekúnd a podobná situácia sa zopakovala na druhej strane, lenže Smejkal svoju možnosť z dorážky nepremenil. Česi si v závere druhého dejstva zahrali presilovku, ale Fíni ich k ničomu nepustili.

Nepriechodná defenzíva „Suomi“

V treťom dejstve pokračoval urputný boj, Česi sa snažili prekonať výbornú defenzívu „Suomi“, no tí ich počas desiatich minút pustili len k dvom strelám na bránku, pričom sami vyslali na Hrubca jedinú.

Česi sa v 51. minúte dostali takmer do prečíslenia, ale Fíni situáciu zvládli, opäť vyviezli puk do útočného pásma a snažili sa ho držať čo najviac za českou bránkou či pri mantineloch. Čechom sa míňali čas, energia i nápady, ako prekonať obranu súpera.

Fíni vycítili šancu, v 52. a 53. minúte sa dostali do tlaku a Hrubec musel zasahovať pri šanciach Määttäu a Björninena. Česi odvolali brankára 2:16 min pred koncom, veľké šance mali Zadina a Kubalík, no Fíni sa ubránili a postrážili si postup do semifinále.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport