Na hlavný obsah

Cestovanie ožíva. Ľudia vo veľkom žiadajú o pasy vydané expresne

Aké sú za expresné vydanie pasov poplatky?

Cestovanie ožíva. Ľudia vo veľkom žiadajú o pasy vydané expresne
Vybavovanie cestovného dokladu pre dieťa. Foto: TASR

V druhom júnovom týždni padol šesťročný rekord v počte žiadostí o expresné vydanie pasu do dvoch dní. Ako informovalo ministerstvo vnútra, do 9. júna evidovalo 750 takýchto žiadostí.

Kým v apríli bol počet žiadostí o cestovný pas 17 061, v máji to už bolo 39 927, a k polovicu júnu zatiaľ predstavuje 28 542 žiadostí.

K zvýšenému záujmu o vydanie cestovných dokladov podľa rezortu prispelo aj postupné uvoľnenie opatrení na hraniciach a možnosť opäť vycestovať do zahraničia.

Najviac vybavovali rodičia

Najčastejšie pritom vybavovali nový doklad rodičia svojim deťom. „Pri ceste do zahraničia musí mať totiž každý občan svoj vlastný cestovný doklad vrátane detí,“ vysvetlilo ministerstvo.

Pri deťoch je platnosť pasov v porovnaní s dospelými kratšia. Kým u detí do šesť rokov platí pas dva roky, u detí do 16 rokov je to päť rokov.

„Pandémia, prijaté opatrenia a s tým spojené obmedzené cestovanie sa podpísali minulý rok o viac ako 100-percentný prepad záujmu o vybavenie nového pasu,“ uviedlo ministerstvo.

Kým v rokoch 2017 až 2019 počty žiadostí každý rok výrazne presahovali 400 000, minulý rok požiadalo o pas len 192 314 ľudí.

Rezort pripomenul, že na cestovanie do členských štátov EÚ a aj niektorých ďalších európskych krajín postačí aj občiansky preukaz. Aj tu je však potrebné skontrolovať si jeho platnosť.

„Kým u nás vám stále v dôsledku pandémie uznajú aj občiansky preukaz po dobe platnosti, v zahraničí s takýmto dokladom nepochodíte,“ dodalo ministerstvo vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko