Na hlavný obsah

Cestovným kanceláriám by mali pomôcť pôžičky od štátu, návrh dostal od vlády zelenú

Z pôžičiek budú môcť vrátiť zálohy za zrušené zájazdy.

Cestovným kanceláriám by mali pomôcť pôžičky od štátu, návrh dostal od vlády zelenú
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda schválila návrh ďalšej finančnej pomoci pre cestovné kancelárie vo forme návratných finančných výpomocí. Vyplatiť z nich budú môcť zálohové platby klientom, pre ktorých nezrealizujú náhradné zájazdy. Návrh z dielne rezortu financií dostal od vlády zelenú v stredu (9. 6.), parlament ho prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Vďaka pomoci vyplatia zálohy za zrušené zájazdy

Za dovolenky zrušené z dôvodu pandémie dostávali klienti od cestovných kancelárií poukazy na náhradné zájazdy. Na týchto by sa mali dohodnúť najneskôr do 31. augusta 2021.

Ak k dohode nedôjde, cestovné kancelárie musia klientom vrátiť zálohy v plnej sume do nasledujúcich 14 dní. „Celkový objem takýchto záloh predstavuje cca 55 miliónov eur,“ uvádza rezort v návrhu zákona. Práve s týmito platbami má pomôcť nové opatrenie.

Peniaze by sa mali štátu vrátiť

„Návrh zákona má pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie, nemá vplyv na rozpočet verejnej správy,“ dodalo ministerstvo. V rozpočte sa toto opatrenie neodzrkadlí preto, lebo ide o návratnú pomoc, ktorá má cestovným kanceláriám pomôcť preklenúť náročné časové obdobie spôsobené cestovnými obmedzeniami.

„Do uplynutia konečnej doby splatnosti návratných finančných výpomocí sa cestovným kanceláriám podarí vyrovnať doterajšie zálohy so zahraničnými hotelmi, a to buď ich využitím v budúcom (náhradnom) ubytovacom termíne, alebo ich vrátením cestovnej kancelárii, ak sa so zahraničným hotelom nedohodne ubytovanie v náhradnom termíne. Na základe toho bude možné tieto návratné finančné výpomoci postupne, ale aj parciálne cez predčasné splátky reálne splácať,“ predpokladá rezort financií v dôvodovej správe.

Odhaduje sa, že v súčasnosti 82 cestovných kancelárií musí vyplatiť zálohové platby viac než 200 000 klientom. Návrh nerieši problematiku prevádzkových nákladov cestovných kancelárií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika