Na hlavný obsah

Chyba pri posielaní neúplných dát sa odstránila. Mikas nie je na odstrel, tvrdí Lengvarský

Išlo o chybu úradníčky.

Chyba pri posielaní neúplných dát sa odstránila. Mikas nie je na odstrel, tvrdí Lengvarský
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) nevidí dôvod na odchod hlavného hygienika Jána Mikasa v súvislosti so zlým reportovaním dát do cestovateľskej mapy. „Nie je na odstrel,“ skonštatoval vo štvrtok (3. 6.) šéf rezortu.

Dvojitá kontrola

Poukázal na to, že išlo o chybu úradníčky, ktorá dáta posielala. „Vysvetlili sme si to, chyba sa odstránila. Pracujú intenzívne na tom, aby sa naša farba v očiach zahraničia zmenila už dnešným dňom. Nastavili dvojitú kontrolu posielania dát,“ ozrejmil Lengvarský.

Koaličná strana vo štvrtok SaS vyzvala Mikasa, aby dôsledne prešetril, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemiologickej situácii, v dôsledku ktorých bolo Slovensko opakovane zaradené medzi červené krajiny.

Najvyššia priorita hygienikov

„Predmetnú vec sme na ÚVZ SR prešetrili bezodkladne. V riadení uvedenej agendy došlo k personálnym zmenám. Zároveň sme posilnili paralelnú kontrolu našich výstupov do európskeho systému TESSy ďalšími zodpovednými osobami,“ priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Poukázala na to, že úrad vzniknutú situáciu s nahlásenými údajmi do TESSy riešil s najvyššou prioritou. „Intenzívne sme komunikovali s ECDC, aby došlo k čo najskoršej náprave, a situáciu sme objasnili aj českým zdravotníckym autoritám,“ doplnila Račková.

Pripomenula, že ÚVZ so všetkou korektnosťou priznal chybu aj na svojej strane. „Problematika nahlasovania dát je však komplexnejšia a k vzniknutému nedorozumeniu prispelo viacero okolností. K nedorozumeniu pri nahlasovaní dát došlo z dôvodu, že Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) nedávno zmenilo štruktúru ich hlásenia. Zároveň i to, že čerpalo dáta z viacerých zdrojov, ktoré nezastrešuje ÚVZ SR,“ zhrnula hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko