Na hlavný obsah

Cichanovská už nie je na ruskom zozname hľadaných osôb

Údajne sa tak stalo na podnet bieloruských úradov.

Cichanovská už nie je na ruskom zozname hľadaných osôb
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská prichádza na demonštráciu na Staromestskom námestí 7. júna 2021 v Prahe. Foto: TASR/AP

Rusko vyradilo líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú zo svojho zoznamu hľadaných osôb. Informovala o tom v utorok (15. 6.) agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva vnútra. Podľa neho o sa tak stalo na základe rozhodnutia iniciátora, ktorým boli bieloruské úrady.

Cichanovská sa na uvedenom zozname ocitla vlani v októbri. Ministerstvo vnútra v tom čase tento krok vysvetlilo tým, že postupovalo na základe mechanizmu platného v rámci Spoločenstva nezávislých štátov (SNS), ku ktorým patrí tiež Bielorusko.

Ministerstvo vtedy ale zároveň dodalo, že ruské orgány činné v trestnom konaní proti Cichanovskej nevedú žiadne vyšetrovanie.

Vyradenie deň pred samitom Bidena a Putina

Správa o vyradení Cichanouskej zo zoznamu osôb hľadaných v Rusku sa objavila deň pred stredajším (16. 6.) stretnutím prezidentov Ruska Vladimira Putina a USA Joea Bidena v Ženeve.

Ruské ministerstvo vnútra ale túto súvislosť vylúčilo, keď v odpovedi na otázku agentúry RIA Novosti ohľadom dôvodu tohto kroku uviedlo, že ide o vec, ktorá je „výlučne v kompetencii orgánov členského štátu SNS, ktorý je iniciátorom“ zaradenia Cichanovskej na zoznam ľudí, po ktorých sa pátra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet