Na hlavný obsah

Čína hlási prvý prípad nákazy človeka vírusom vtáčej chrípky

Muž je pripravený opustiť nemocnicu, kde sa z infekcie liečil.

Čína hlási prvý prípad nákazy človeka vírusom vtáčej chrípky
Sliepky držia v uzatvorených miestach na hydinovej farme v meste Ráckeve, ktoré sa nachádza 49 km južne od Budapešti, 18. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Štyridsaťjedenročný muž z východočínskej provincie Ťiang-su bol potvrdený ako prvý človek na svete, ktorý sa nakazil kmeňom vtáčej chrípky H10N3. Informovala o tom v utorok (1. 6.) čínska Národná zdravotná komisia, ktorú citovala agentúra Reuters.

Muž z mesta Čen-ťiang bol hospitalizovaný 28. apríla po tom, čo sa u neho objavila horúčka a ďalšie symptómy. Podľa čínskej komisie sa 28. mája potvrdilo, že má vírus vtáčej chrípky H10N3. Komisia neuviedla, ako sa týmto vírusom nakazil.

H10N3 je menej patogénny, teda relatívne menej vážny kmeň vtáčej chrípky a riziko jeho šírenia vo veľkom rozsahu je veľmi malé, dodala komisia. Stav nakazeného muža je stabilný a je pripravený na prepustenie z nemocnice. Pri sledovaní jeho kontaktov sa nepotvrdil žiadny ďalší prípad nákazy.

V Číne sa vyskytuje mnoho rôznych kmeňov vtáčej chrípky a niektorými sa sporadicky nakazia aj ľudia. Zvyčajne ide o osoby, ktoré pracujú s hydinou. Žiadny podstatnejší počet ľudí nakazených vtáčou chrípkou sa neobjavil od rokov 2016 – 2017, keď po nákaze kmeňom H7N9 zomrelo asi 300 ľudí.

Komisia dodala, že infekcia človeka kmeňom H10N3 na globálnej úrovni nebola evidovaná pred potvrdením tohto prípadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet