Na hlavný obsah

Čínou sa potuluje stádo slonov a poškodzuje dediny, polia aj domy

Čínske úrady nasadili na ich monitorovanie desiatky ľudí.

Čínou sa potuluje stádo slonov a poškodzuje dediny, polia aj domy
Slony už na svojej púti prešli viac ako 500 km trasu. Foto: SITA/AP

Migrujúce stádo 15 slonov spôsobilo škody v niekoľkých dedinách na juhozápade Číny a zničilo približne 56 hektárov úrody. V utorok (1. 6) sa stádo priblížilo k mestu Kchun-ming, v ktorom žije sedem miliónov obyvateľov, čínske úrady tak museli stádo nasmerovať mimo husto osídlených oblastí. V stredu (2. 6.) o tom informovali agentúry AP a AFP.

Stádo slonov ázijských koncom minulého roka opustilo z neznámych dôvodov národný park na juhozápade Číny a teraz migruje po krajine. Počas svojej cesty poškodzuje dediny, polia, zásobárne s vodou a stodoly.

Podľa agentúry AFP slony zatiaľ spôsobili škody na úrode v hodnote približne 6,8 milióna čínskych jüanov (872 000 eur).

Slony sledujú ľudia aj drony

Miestne úrady nasadili na monitoring pohybu slonov 360 ľudí, 76 áut a deväť dronov, ktoré sledujú ich polohu. Keď sa slony priblížia k obývaným oblastiam, úrady sa ich spolu s miestnymi obyvateľmi snažia presmerovať pomocou potravy a blokovaním ciest.

Stádo prešlo už 500 kilometrov, čo je najdlhšia zaznamenaná migrácia divých slonov v Číne. Miestni odborníci predpokladajú, že stádo má neskúseného vodcu, ktorý zablúdil.

Stádo sa pôvodne skladalo zo 16 slov, počas migrácie sa však narodilo jedno mláďa a dva slony sa rozhodli vrátiť do rezervácie. Stádo tak teraz tvorí 15 slonov.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet