Na hlavný obsah

Už bez červených a ružových. Najviac okresov je v žltej farbe (+mapa)

Mení sa aj cestovateľský semafor.

Už bez červených a ružových. Najviac okresov je v žltej farbe (+mapa)
Na snímke zákazníci sedia na terase prevádzky v centre Košíc. Foto: TASR

Od pondelka 28. júna sú na regionálnej covidovej mape len okresy v zelenej, žltej a oranžovej farbe. Oranžových (v II. stupni ostražitosti) je šesť okresov. Najviac – až 46 – ich je žltých, teda v prvom stupni ostražitosti. Monitoring je v 27 okresoch.

V žiadnom okrese tak nie sú povinné respirátory v interiéroch a vo všetkých okresoch už môžu napríklad bez obmedzení prebiehať obrady (krst, sobáš, pohreb a pod.) či konať sa návštevy v nemocniciach a väzniciach. Rovnako vo všetkých okresoch už môžu byť otvorené interiéry reštaurácií.

Mení sa aj rozdelenie krajín v rámci cestovateľského semaforu. Rusko bude – po novom – v čiernej farbe.

Definícia zaočkovanej osoby

Zaočkovanou osobou sa myslí osoba, ktorá je minimálne 22 dní po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny, za zaočkovanú je v tejto súvislosti považovaná 12 mesiacov od podania prvej dávky vakcíny. Lehota 180 dní sa počíta od 11. dňa od pozitívneho PCR testu.

V prípade, že neprekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny a dostala dvojdávkovú vakcínu, výnimka je platná tri mesiace od podania prvej dávky a 12 mesiacov od podania druhej dávky.

Detské tábory

Budú sa riadiť podmienkami a protiepidemickými opatreniami, ktoré už v súčasnosti platia pre organizáciu hromadných podujatí.

Epidemiológovia dôrazne odporúčajú, aby deti i osoby zabezpečujúce priebeh tzv. denných táborov mali pri nástupe negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín od doručenia výsledku, respektíve doklad o zaočkovaní alebo prekonaní COVID-19.

Hromadné podujatia

V prípade hromadných podujatí, ktorých všetci účastníci majú negatívny test na COVID-19 nie starší ako 12 hodín, sa okrem antigénových a PCR testov môžu používať aj LAMP testy.

Pre podujatia, kde možno preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu nahradiť potvrdením o očkovaní, platí rovnaká definícia zaočkovanej osoby, ako uvádzame vyššie.

V interiéroch sú aj naďalej povinné rúška, v dvoch najhorších okresoch respirátory. Prekrytie horných dýchacích ciest na Slovensku nebude povinné až vtedy, keď sa úplne vypne covidový automat. To sa podľa schválených pravidiel stane až vtedy, keď WHO vyhlási pandémiu za ukončenú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko