Na hlavný obsah

Čo robili české tajné služby v Rusku? Moskva očakáva od Prahy „zaujímavé“ odpovede

Kauzu Vrbětice ale nespomína.

Čo robili české tajné služby v Rusku? Moskva očakáva od Prahy „zaujímavé“ odpovede
Na archívnej snímke limuzína ruského veľvyslanca v Českej republike Alexandra Zmejevského parkuje pred budovou českého ministerstva zahraničných vecí v Prahe v stredu 21. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Rusko očakáva, že české úrady odpovedia na otázky týkajúce sa činnosti českých tajných služieb na ruskom území. Podľa agentúry TASS to v stredu (2. 6.) uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Telegram pripomenula slová českého ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorý mal uviesť, že po oznámení údajov o incidente vo Vrběticiach začala Praha sťahovať z Ruska pracovníkov svojich zvláštnych služieb. „Silné odhalenie. Túto tému je potrebné zverejniť, páni,“ poznamenala Zacharovová.

Českej strane následne položila niekoľko otázok, najmä koľko zástupcov českých tajných služieb predtým pôsobilo v Rusku a koľko ich zostalo, či to boli profesionálni spravodajcovia, alebo išlo o naverbovaných občanov, či pracovali iba pre Česko a na aké pasy opustili Rusko, či majú ruské občianstvo a aké zločiny spáchali, ak české vedenie zariadilo ich „zmiznutie“. Na záver zdôraznila, že Moskva netrpezlivo očakáva bezpochyby zaujímavé odpovede z Prahy.

Hovorkyňa sa nezmienila o tom, že Praha pripisuje výbuchy v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorých zomreli dvaja ľudia, agentom ruskej vojenskej rozviedky. V pondelok 31. mája z Prahy odletela zvyšná časť vyhostených zamestnancov ruského veľvyslanectva. Česko museli ruskí diplomati a zamestnanci opustiť pre kauzu Vrbětice do konca mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet