Na hlavný obsah

Dalajlámova ulica? Čínsky denník skritizoval plány starostu Budapešti

Jeho plány premenovať ulice mesta sa mu nepozdávajú.

Dalajlámova ulica? Čínsky denník skritizoval plány starostu Budapešti
Na ilustračnej snímke v pozadí budova maďarského parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Internetové vydanie čínskeho denníka Global Times vychádzajúceho v angličtine, ktorý má pod kontrolou vládnuca komunistická strana, kritizovalo starostu Budapešti Gergelya Karácsonya.

Dôvodom je jeho rozhodnutie, že dá premenovať niekoľko ulíc v maďarskej metropole na protest proti plánom na vybudovanie kampusu šanghajskej Univerzity Fu-tan v Budapešti.

Podľa spravodajského servera infostart.hu čínsky denník v rozsiahlom piatkovom (4. 6.) úvodníku označil starostovu iniciatívu za „protičínsku“.

Global Times podčiarkli, že Maďarsko je jednou z krajín strednej a východnej Európy, ktoré v poslednom čase najaktívnejšie rozvíjajú svoje vzťahy s touto východoázijskou krajinou.

Výsledok vplyvu USA, tvrdia v Číne

Čína sa podľa úvodníka musí pripraviť na to, že aj napriek dobrým vzťahom oboch krajín sa v Maďarsku aj v budúcnosti môžu občas objaviť nepriateľské gestá, ktoré sú čiastočne výsledkom vplyvu USA.

„Washington v uplynulých rokoch svojich spojencov nabádal k tomu, aby v ich vzťahoch s Čínou dostali väčší dôraz ideologické postoje,“ konštatoval denník.

Už vo štvrtok (3. 6.) hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin vyhlásil, že je hanebné, ak niektorí maďarskí politici „nafukovaním“ záležitostí týkajúcich sa Číny pokúšajú brániť čínsko-maďarskej spolupráci.

Nové názvy ulíc pri čínskej univerzite

Karácsony avizoval, že nové ulice sa budú po novom nazývať Cesta slobodného Hongkongu, Dalajlámova ulica, Cesta ujgurských mučeníkov a Cesta biskupa Sie Š‘-kuanga po prenasledovanom čínskom katolíckom duchovnom.

Všetky ulice sa nachádzajú v oblasti, kde chce čínska univerzita otvoriť svoj nový kampus, pričom tento krok podporuje i vláda maďarského premiéra Viktora Orbána.

Dôvodom jeho rozhodnutia je upozorniť na porušovanie ľudských práv v Číne a na „kupovanie si čínskeho vplyvu“ v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet